A viharszimulátortól a márványlapos istállóig – a 10 legjobb hazai közlekedési múzeum

Nagyon szeretjük a közlekedési múzeumokat. Ez furán hangzik, de így van. Egyrészt szinte korosztálytól függetlenül bárkinek érdekes lehet egy-egy ilyen kiállítás, másrészt vannak jó időre szabott nyitott és esős időre való zárt múzeumok. A legtöbb hely tele van interaktív cuccokkal, és mivel a közlekedésről mesélnek a helyek, ezért kedvenc témánkhoz, az utazáshoz kapcsolódó sokféle szokás és történelmi emlék is mind-mind előkerül.

Kocsimúzeum a Cifra istállóban

Na, ilyen az, ha egy istálló fényűző. Merthogy a ma már múzeumként működő, parádfürdői épületre tökéletesen illik ez a meghatározás. Egykori tulajdonosa és építtetője, gróf Károlyi György kastélya mellett épült fel el az Ybl Miklós tervei alapján készült ház. Maga a Cifra istálló is egy nagyon szép látnivaló, 1971 óta - amikor Magyarország adott otthont a Vadászati Kiállításnak – működik itt a Kocsimúzeum.

KocsimúzeumForrás: Kocsimúzeum/Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad parádi telepe

Összesen öt termet végigjárva lehet megnézni a kocsizás, kocsigyártás történetét, de ráadásként a bognár-, kovács- és szíjgyártó mesterség szerszámai is helyet kaptak a tárlatban. Az pedig egy kedves kis plusz, hogy a Cifra istálló fagerendás, márvánnyal borított bal szárnyában ma is lovak laknak.

Városi Tömegközlekedési Múzeum

Július 1-én nyitott meg ismét a szentendrei múzeum, amelyet hétfő kivételével minden nap fel lehet keresni. Nagyon jó helyen van, ha valaki eleve tömegközlekedéssel érkezne Budapestről, mivel közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett található a kiállítás. A forgalomból már kivont járművekkel találkozhat itt a látogató: a tárlat öt kiállítóteremben, bemutatócsarnokban és szabadtéri kiállító területen mutatja be a főváros tömegközlekedésének történetét. Nemcsak járműveket lehet látni, hanem rengeteg fényképet, berendezéseket, régi jegyfajtákat és még sok egyéb, a témához köthető kiállítási tárgyat is. Vannak múzeumpedagógiai foglalkozások, gyereksarok, és a legjobb, hogy a járművek egy részére fel is lehet szállni.

RepTár

Rengeteg régi és restaurált gép, meg egy egész csomó interaktív eszköz is található a szolnoki múzeumban, melynek már méretei is elég beszédesek: alapterülete 60 000 m², fedett kiállítótere pedig 4 500 m². Több repülőbe be is lehet ülni, vannak itt muzeális hadirepülőgépek, helikopterek és haditechnikai eszközök is.

RepTár Szolnoki RepülőmúzeumForrás: RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

A megszállottak rengeteg részletet megtudhatnak a gépekről, a látványra fogékonyak mindenféle elektronikai ketyeréket próbálhatnak ki. A gyerekeknek van külön játszótér, a hiperaktívoknak akadálypálya, az ücsörgésre és felfrissülésre vágyóknak étterem és kávézó.

Földalatti Vasúti Múzeum

Szintén július első napján nyitott újra a járvány után a budapesti múzeum. A Deák téri aluljáróban, vagyis a leginkább autentikus helyszínen lehet elmerülni a földalatti vasút történetében. A múzeum Európa első földalattijának állít emléket, de emellett a budapesti metró történetével is meg lehet ismerkedni. Maguk a falak is történelmi emlékek: ahol ma a múzeum működik, az valaha a földalatti vasút egy eredeti alagútszakasza volt, melyet később kivontak a forgalomból. Meg lehet nézni három vasúti kocsit, de emellett eredeti tervrajzok, fényképek és makettek is láthatóak a kiállításon.

Kerékpármúzeum

Mert ilyen is van itthon, méghozzá Balassagyarmaton. Abszolút egyedülálló a térségben, legközelebb körülbelül 700 kilométerre van hasonló bringás múzeum. Több mint száz kerékpár van a múzeumban, amely egyben egy biciklis túraszervező központ is. Az itt látható masinák a kezdetektől vezetik végig a látogatókat a bringázás történetén: van velocipéd, futó bicikli és sok más muzeális darab is a gyűjteményben.

1.Kerékpár Múzeum BalassagyarmatForrás: 1.Kerékpár Múzeum Balassagyarmat/Facebook

Mivel arra törekszenek, hogy minden fajtából legyen legalább egy darabjuk, így olyan nem mindennapi dolgokat is lehet itt látni, mint amilyen az egykerekű bicikli, vagy épp a háromkerekű felnőtt versenykerékpár.

Magyar Vasúttörténeti Park

Szépen, fokozatosan megnyitott a park is, július 1-től már a főépületben lévő kiállítások és a Vasútmodellező kocsi is látogatató. Ingyenes napok is lesznek, nyáron július 19-én és augusztus 20-án lehet ingyen bemenni. Érdemes folyamatosan figyelni a honlapot, mert frissül a programok listája, melyek közül idén a járványhelyzet miatt sok elmaradt. Külön program nélkül is nagyon jó a park, működnek például az interaktív lehetőségek: lehet hajtványozni és felülni a kerti vasútra, utazni a fordítókorongon, szombaton és vasárnap pedig a dízelmozdonyon.

Vitorlázeum

Vagyis vitorlás múzeum, mely Balatonfüreden várja a látogatókat. Nagyon jól összerakott kis kiállítás van itt, már csak azért is, mert szárazföldön is sikerült jól érzékeltetni ennek a vizes műfajnak a hangulatát. Ezt többek között azzal érték el, hogy a részletes leírások és a bemutatott tárgyak mellett sokféle élményelemet is felhasználtak.

A Balaton teremben például érintőkijelzős a padló, ha valaki rááll egy kockára, azzal videót indít el. A medenceasztalon a gyerekek kis vitorlást csinálhatnak és próbálhatnak ki, de tanulhatnak csomózási technikákat is. Az Élményteraszon lehet szörfözni, de a legvagányabb mégis a Viharszoba, ahol viharszimulátor működik – a látogató pedig egy kis hajóban imbolyogva örül annak, hogy mindez nem a vízen történik vele.

AEROPARK

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett található a múzeum, mely minden nap nyitva tart. A magyar közforgalmú repülés 60 évének történetét láthatjuk itt egy helyen, sokféle repülőgéptípuson keresztül. Az egyik legjobb dolog a repülőgép szimulátor, melyhez előzetesen külön időpont-kártyát kell kérni, de óriási élmény a reptérlátogatás is, mely közvetlen közelről mutatja meg a látogatóknak többek a tűzoltó bázist és az irányítótornyot. Ha szeretné, indulás előtt ezen a térképen egészen pontosan nyomon követheti, hogy pontosan merre vezet végig a buszos túra útvonala.

Amazon Ház Látogatóközpont

Keszthelyen, Helikon Kastélymúzeum részeként működik a bemutatóhely, amelynek Főúri utazások, úti kalandok című kiállítása a szárazföldi közlekedés története mellett a vízi és a légi közlekedésről is mesél.

Helikon KastélymúzeumForrás: Helikon Kastélymúzeum

A cím nem véletlen, az interaktív kiállításra érkezők a nemesség és az arisztokrácia utazási szokásait ismerhetik meg, az olyan apró, de fontos részletekig, mint például, hogy mi került az úti patikába.

Lehet többek között mentésre használt szekeret látni, van snapszos üveget rejtő túrabot, monarchia korabeli utazásról szóló képregény és egy gyönyörűen felújított, luxus vasúti kocsibelső. Az elegáns autóktól a léghajózásig mindenről esik szó, de egy hintószimulátoron a korabeli útviszonyokat is ki lehet próbálni.

Hajóskanzen

És egy kis extra a végére. Sajnos ez a múzeum jelenleg zárva tart, mert épp felújítási munkák zajlanak, de mégsem hagyhattuk ki a listából, mert nagyon érdekes hely – érdemes észben tartani, és a megújult múzeumot felkeresni. Neszmélynél található a Duna vízén ringó skanzen. A Szent Ilona öböl nyugodt, árnyas partjainál gőzhajók várják a látogatókat, de a honlap listája szerint egy hadihajó is bekerült a látnivalók közé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek