Igazi bringás időutazásra indulhat ebben az új múzeumban

Az ország első kerékpármúzeumát nyitják meg június 20-án Balassagyarmaton. A gyűjteményben a legrégebbi, lábbal hajtott futógépektől, a modern versenykerékpárokig számos izgalmas járgány várja a betérőket.

Különleges, régi bicikliket vehetnek szemügyre a látogatók - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Smarta

A több mint száz kerékpár között a legnagyobb csoportot a magyar gyártmányok képviselik majd. Ott lesznek köztük Weisz Manfréd Acél és Fémművei Rt. és a Csepel Művek termékeinek valamennyi kategóriája. De kiállítanak túrabicikliket Európából és versenybicikliket a világ minden tájáról is.

A legrégebbi kerékpárok Angliából és Franciaországból származnak. A legelsők között vannak az 1800-as évek első felében vasból, kovácsok által készített, lábbal hajtható futógépek. Ezeket követi a skót gyártmányú, rudazatos hajtású Macmillan, majd jön a hatalmas kerekű velocipéd, és ezután az 1800-as évek vége felé kialakult mai biciklik fogaskerékkel, lánccal és gumizott kerékkel.

Továbbá az első motorizált bicikli, az 1960-as években gyártott, Dombo motor hajtotta kerékpár is a tárlat része, ahogy néhány motorkerékpár is - írja az MTI.

A különlegességek között látható lesz majd a gazdag gyerekeknek készült lovacskás bicikli, tandem, háromkerekű versenybicikli, fekvőbicikli elsőkerékhajtással, de megtekinthető egy szobabicikli is. Csengő-, lámpa- és dinamógyűjteménye is van a múzeumnak.

Az 1.Kerékpár Múzeum Balassagyarmat nevű múzeum kiállítóterei mellett, itt működik majd az Ipoly túraközpont klubja, és egy kávézó is helyet kap az épületben. A későbbi tervek között szerepel, hogy felállítanak egy színpadot, és biciklis rendezvényeket szerveznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek