Elképzelhető, hogy egy tinédzser oldja meg a műanyagválság gondját

Egy ausztrál tinédzser, Angelina Arora eltökélt szándéka, hogy megoldja a plasztikválságot. Ez az elhatározása vezetett ahhoz, hogy szokatlan összetevőkből biológiailag lebomló anyagot fejlesszen. A bioplasztik garnélarák páncéljából – amely egyébként a halászati ipar hulladékterméke – és a selyemhernyógubók ragacsos fehérjéjéből áll.

A fiatal feltaláló sok díjat besöpört márForrás: Angelina Arora/Facebook

A most 17 éves Angelina 13 éves volt, amikor először ötletelt azon, hogyan tudna alternatív anyagot létrehozni a műanyag helyettesítésére. Egy 2019. májusi előadásán Sydneyben mesélt arról, hogy először különféle növényi alapú anyagokkal kísérletezett, például kukoricakeményítőből készített bioműanyagot. Sajnos ez a változat viszont feloldódott a vízben, tehát nem volt elég tartós az élelmiszerek csomagolására, és ami még fontosabb, Angelina szerint hatalmas élelmiszerpazarlás is lett volna.

Egy nap a fiatal lány egy halárusnál látta, ahogy garnélarákpáncélok, rákfarkak és halfejek kilóit dobják ki. Azt is észrevette, hogy a garnélarák páncélja mennyire hasonlít a műanyaghoz. Gyorsan összegyűjtött annyi garnélarák-maradékot amennyit csak tudott, és vitte őket a laboratóriumba, hogy elkezdhesse a kísérleteit. Kutatása során felfedezte, hogy a garnélarákból kinyert kitozán a selyemhernyó gubújából kivont ragacsos anyaggal kombinálva műanyaghoz hasonló anyagot alkot.

Angelina bioplasztikja 33 napon belül lebomlik, melynek folyamata során nem enged mérgező vegyi anyagokat a környezetbe, tiszta, tartós és nem oldódik a vízben.

A diáklány találmánya még nem kapható, de jelenleg azon dolgozik, hogy az orvosi eszközöknél használhassák. Angelina számos díjat nyert innovációjával. 

Valami olyasmit akartam tenni, ami ténylegesen megváltoztathatja a világot" – mondta Angelina az AP-nek.

A  tinédzser innovációja lehetőséget nyújthat a műanyagszennyezés csökkentésére, és hogy ezt mindössze 17 évesen kísérletezte ki, mindenképpen lenyűgöző teljesítmény – írja a World Economic Forum. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek