Ritka és különleges állat született Nyíregyházán

Igazán sikeresnek mondható az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban élő Mishmi-takin tenyészcsapat, mert a korábbi évekhez hasonlóan ismét takin borjú látott napvilágot. A takin csapat legifjabb tagja nőstény, aki 220 napi vemhesség után jött a világra, s pár órával a születése után már lábra is állt.

A kis állatot anyja naponta többször szoptatja, egészen 9 hónapos koráig. A csöppség már a csapat többi tagjával birtokba vette új kifutójukat, s hamarosan remélhetőleg egy „játszótárs" is érkezik hozzá, hiszen a másik tenyésznőstény is vemhes – tudtuk meg a Sóstó ZOO - Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. sajtóközleményéből. 

A kis mishmi-takin bébi már a többi társával együtt látható az ÁllatparkbanForrás: Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft.

A különleges külsejű patás állatok állatkertekben igazi ritkaságnak számítanak, hiszen a világon mindösszesen 160 egyed él fogságban, közülük 8 itt, Nyíregyházán. A természetben mindösszesen 3500 egyed található, és sajnálatos módon állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt. Az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) ezért fajmegőrzési tenyészprogram keretében igyekszik szaporítani a ritka állatokat.

Mindössze 3500 egyed él a természetben, számuk folyamatosan csökkenForrás: Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft.

A Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000-3000 méteres tengerszint feletti magasság között. A hideg ellen nem csak vastag bundájukkal védekeznek, de a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, mivel az előmelegíti a belélegzésre kerülő levegőt. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek s testtömegük akár a 350kg-ot is elérheti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek