Két évtized után visszatérnek a vadonba a kék papagájok

A Rio című animációs filmből ismert kék színű papagájok a vadonból már kihaltak, de fogságban még tenyésztik példányaikat, most pedig megpróbálják őket visszatelepíteni a brazíliai vadonba. Kedden a vadvilág napja alkalmából 52 Spix ara indult útnak állatorvosok, gondozók, biológusok és a brazil kormány tagjainak kíséretében az északkelet-brazíliai Pernambuco állambeli Petrolinába, hogy megkezdjék felkészülésüket a vadonba való visszatérésre – írja az MTI.

A leghamarabb 2021-ben települhetnek vissza az őserdőbe a kék színben pompázó egyedekForrás: Rüdiger Stehn/Wikipedia

A Spix ara Brazília északkeleti részéről származik, ám immár két évtizede kihaltnak tekintik a vadonban. A közepes termetű papagáj tollazata a kék különböző árnyalataiban pompázik.

A kék papagájt a természetes élőhelyeik elpusztítása és a vadállat-kereskedelmet kiszolgáló illegális befogások juttatták a kihalás szélére.

A madarak szaporítása lehetetlennek tűnt a fogságban élő példányok elenyésző száma és a génállomány korlátozottsága miatt, mégis sikerült egyre több papagájt kikelteni, ahogyan fejlődtek a fogságban történő szaporítás és a mesterséges megtermékenyítés módszerei.

A 2000-ben még csak 53 papagájt számláló populációt mostanra 180 egészséges egyed alkotja, és közülük kerülnek vissza az első példányok a vadonba.

A papagájok Petrolinából egy visszaszoktató központba kerülnek az északkelet-brazíliai Bahia állam egyik természetvédelmi területén, és az első példányokat 2021-ben engedik szabadon. A Spix arák szorult helyzete ihlette a Rio című 2011-es animációs filmet, amelyben egy példányt az amerikai Minnesota államból visznek el Brazíliába, hogy utódokat nemzzen egy fogságban élő példánnyal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek