Hatalmas, 19 millió éves papagáj maradványait fedezték fel Új-Zélandon

  A nagy madár fosszíliái alapján a papagáj körülbelül egy méter magas lehetett.

  Egy eddig ismeretlen óriáspapagáj maradványait fedezték fel az Új-Zéland déli részén lévő Saintz Bathans közelében zajló ásatáson. Az eddig ismeretlen faj a Heracles inexpectatus nevet kapta: a név első tagja a görög mitológiai alakra, Héraklészre, második tagja pedig a felfedezés váratlanságára utal.

  A 16-19 millió éves fosszíliák a kutatók szerint egy egyméteres és körülbelül hét kilogrammos állat maradványai, mely méretei alapján körülbelül kétszer akkora lehetett, mint a ma élő, erősen veszélyeztetett új-zélandi nagymadár, a kakapó.

  Új-Zélandon valaha sokféle óriásmadár élt, többek között a 3,5 méteresre is megnövő, kilenc fajt magába foglaló moák családja. Több szigeten is éltek korábban nagytestű madarak – például a dodó Mauritiuson – de óriás papagáj maradványaira most először bukkantak rá, írja a hvg.hu.

  Az ajánlóban látható kép csupán illusztráció, a kép forrása: alvaroas8a0/Pixabay.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!