A hazánkban őshonos vidra nyerte az év emlőse díjat

Vízparti fák gyökerei között, nádasokban él; karcsú és áramvonalas testalkatának, és a lábujjai között feszülő úszóhártyának köszönhetően kitűnően úszik. A hazánkban őshonos vidra nyerte el a 2020-as évben hetedik éve kiosztott Év Emlőse díjat, írja a somogyi állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. egy közleményben.

xSEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Ez a széles körben ismert és népszerű emlős Magyarországon szinte minden olyan élőhelyen előfordul, ahol alkalmas búvó- és szaporodó helyet talál magának. A kirándulók természetes élőhelyeiken mégis ritkán találkozhatnak velük, mert többnyire éjszakai életet élnek, a nappalokat pedig a vackukban pihenve töltik.

A Vadonleső program 2014-ben választotta ki először az év emlősét. A kezdeményezés célja, hogy egy-egy ritka és kevésbé ismert vagy éppen népszerűsége ellenére is védelemre szoruló fajon keresztül ráirányítsa a figyelmet a természeti értékeinkre. Miután a tavalyi év sztárja a titokzatos hiúz lett, idén esett először a választás egy vízhez kötött életmódú ragadozóra, ami egyúttal a vizes élőhelyek védelmének fontosságát is hangsúlyozza.

A vidra jellemzően a vízpart közvetlen közelében, maga ásta kotorékokban, vízparti fák gyökerei között vagy nádasokban él. Táplálékát is a vízből nyeri: a kisebb halakat úszás közben kapja el, de zsákmányul ejt kagylókat, vízi rovarokat, lárvákat és rákokat egyaránt.

Ha szeretnénk természetes élőhelyükön találkozni velük, akkor erre ideális hely a Petesmalmi Vidrapark, ahol a bemutatóhely mellett az ország egyetlen vidramenhelye is működik. Az itt kialakított tanösvények és a tórendszer alkalmas helyszín a vizes élőhelyek megfigyelésére, a kiépített leshelyekről pedig számos védett madarat is láthatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek