Újra megmutatta magát a zempléni hiúz

Újra megmutatta magát a zempléni hiúz

 

Másfél év után újra megmutatta magát a Zemplénben élő hiúz a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezetének kameráján keresztül – írja az MTI.

A zempléni hiúzt legutóbb 2015. december 31-én rögzítette egy kameracsapda, ezt követően azonban sem nyomok, sem további kamerafelvételek nem árulkodtak a jelenlétéről, írta a WWF Magyarország az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

Mivel a hiúzállomány nem stabil Magyarországon, minden egyes egyed nagy figyelmet kap. Az illegális kilövés visszatérő problémát jelent a nagyragadozókra nézve, ebben az esetben azonban az új felvétel tanúsága szerint az állat remekül érzi magát – idézte Veress Balázst, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóját a szervezet.

A kamerán látható hiúzról vélhetően 2010-ben készültek az első felvételek. Szabó Ádám nagyragadozó-kutató azóta figyeli és kíséri az útját. A szakértőnek április végén jelezték vadászok, hogy hiúzt láttak a Zemplénben. A kutató begyűjtötte a kameracsapda-felvételeket, amelyek megerősítették, hogy az állat épen és egészségesen járja az ösvényeket erdei élőhelyén.

A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2010 óta működik együtt a nagyragadozók kutatásában, azóta újabb és újabb fotókkal, videókkal sikerül alátámasztani a faj jelenlétét.

Másfél éve így mutatott a hóban a szóban forgó hiúzFotó: Staffan Widstrand / Facebook / WWF

Az országban őshonos hiúznak és farkasnak fontos szerepe van az erdei életközösség fenntartásában, hiszen a ragadozók jelenlétének következtében megváltozik a növényevők viselkedése, létszámuk a természetes szintre csökken, ami lehetőséget ad az erdőnek a megújulásra.

Magyarországon az Északi-középhegység ad lehetőséget arra, hogy egykor eltűnt nagyragadozók a környező országokból visszatérhessenek. Mind a hiúz, mind a farkas egyedszáma ma már tíz és húsz közé tehető, amely reménykeltő növekedést jelent, de még mindig igen alacsony, így az állomány egyelőre nem tekinthető stabilnak.

A hiúzok védelmét bárki támogathatja felajánlással a wwf.hu/hiuz oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek