Rendkívül titokzatos életet folytató nagy macska lett az év emlőse

Erdőinkben él, de búvóhelyéről csak ritkán teszi ki a lábát, így hiába őshonos emlősfaj, csak nagyon ritkán mutatja meg magát a természetben az idei Év Emlőse, az eurázsiai hiúz - írja Facebook bejegyzésében a Vadonleső, aki idén a titokzatos nagymacskát hirdette ki győztesnek.

A 2019-es Év EmlőseForrás: Wikipédia / Készítette: Tony Hisgett

A Facebook-oldalon játékot is hirdettek: tíz napon keresztül minden nap megírták az Év Emlősének egy-egy jellegzetességét, ezek alapján lehetett szavazni a 2019-es győztesre. Ilyen volt többek között, hogy az állat télen is aktív, és speciális felépítésű lábai segítségével szinte siklik a hó felszínén - olyan nyomokat hagy a hóban, amelyen visszahúzható karmai egyáltalán nem látszanak. Jellemző még rá, hogy a füleinek felső részét régen fülpamatnak hívták, illetve, hogy a kölykök egy évig az anyjukkal maradnak.

A felsorolt jellemzők között szerepelt az is, hogy az állatnak kifejezetten igéző tekintete vanForrás: shutterstock / Készítette: dirkr

A hiúz a szlovákiai hegyvidékekről a Börzsönybe, a Zemplénbe, illetve a Mátrába, a Bükkbe és az Aggteleki karsztra is átlátogat. Egyedei közül pár tucatnyian élhetnek állandó jelleggel is Magyarország területén.  

A zempléni erdő hiúzát legutóbb két évvel ezelőtt lehetett látni a Természetvédelmi Világalap magyarországi szervezetének kameráján keresztül, azelőtt pedig 2015-ben bukkant fel egy rövid időre.

A Vadonleső program először 2014-ben hirdette meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot, amely minden évben más-más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, hogy elősegítse azok megismerését és hatékonyabb védelmét. Az eurázsiai hiúz előtt volt már győztes a keleti sün, az ürge, a denevérek, a mogyorós pele és a földikutya is – írja a greenfo.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek