Megkezdődött az őszi madárvonulás Gemencen

Érdemes a családdal nekivágni a gemenci és környékbeli területekre, ugyanis most rengeteg vonuló madárral találkozhatnak. A fészkelő gázlómadarak augusztus elejére már elhagyták fészkeiket, és kisebb-nagyobb csapatokba verődve felkészülnek a hosszú vándorútra. Augusztus második felére a távolabbról ideérkezőkkel megnövekszik a számuk, majd az egyre fogyó táplálék és a vonulási ösztön miatt elindulnak az afrikai telelőterületek felé – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevelében.

Forrás: Mórocz Attila

A gemenci táplálkozóterületek az idei kedvező tavaszi-nyári dunai vízjárás miatt terített asztalként szolgálnak a fekete gólyáknak, kis- és nagykócsagoknak, valamint az egyéb gémféléknek. 

A rétek, gazosok mentén egyre több csukot, gébicset láthatuk, az erdőszegélyekben pedig rendre lehet hallani a füzikék, légykapók hívóhangjait. Ők nem sietnek, egy-egy jó táplálkozóterületen hetekig is elidőznek, mígnem egy hidegfront továbbviszi őket, helyükre újabb madarakat hozva.

Izgalmas ez az időszak, mert szinte bárhol, bármikor bele lehet botlani valami ritkaságba. Idén a  szerencsések kis légykapókat is megfigyelhetnek a Mecsekben, holott ez a faj ott ritka, alkalmi fészkelő. A kis légykapó hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek