A Duna áradása miatt leállították a gemenci kisvasutat, és figyelmeztetik a túrázókat

Az egymást követő árhullámok miatt Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének egyharmada víz alá kerül. A dunai áradás nem veszélyezteti a vadállományt, azonban a kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. június 2-ától teljesen szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton – olvasható az erdőgazdaság közleményében, amelyben felhívják a természetjárók figyelmét arra is, hogy a túraútvonalak jelentős része nem használható.

Leáll a Gemenci Erdei Vasút

A kisvasút közlekedését két szakaszban szünetelteti az erdőgazdaság. Június 1-jétől nem közlekedik a Rezét gőzös, az általa vontatott nosztalgiavonatok helyett is dízel vontatású szerelvények állnak forgalomba Pörböly és Malomtelelő között. Keselyűsből ezen a napon nem indulnak vonatok Gemenc-Dunapartra. Június 2-ától azonban a Gemenci Erdei Vasút teljes szakaszán szünetel a vonatközlekedés.

A Pörbölyről menetrend szerint induló vonatok első megállója a Lassi állomásForrás: Gemenc Zrt.

Víz alá kerültek a turistautak is

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán, amelyet hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fájaként tartanak számon, valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

Víz alatt a Kéktúra útvonalaForrás: Gemenc Zrt.

Nem ajánlott az egyéni túra sem

Így aztán elmarad a június 1-jére tervezett, az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra is, és az árhullám elvonulásáig a központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is. A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a Duna mellék- és holtágaiban, köztük a Rezéti-Dunán az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen lévőket. Az erdőgazdaság nyomatékosan kéri az egyéni túrára készülőket, hogy a fokozott balesetveszély miatt a gemenci hullámtéri területeken halasszák el a tervezett vízitúrákat.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek