Fauszodát alakítanának ki a rakpart mellett, hogy a Duna vizében lehessen strandolni

Különleges ötletet adott be a Valyo, város és a folyó nonprofit szervezet a főváros közösségi költségvetés programjára: épüljön fauszoda Budapesten a rakpartok mellett, ahol biztonsággal lehetne strandolni a jó minőségi Duna vízben.

Bár elsőre talán meredeknek tűnhet az ötlet, Budapest történetében egyáltalán nem ismeretlenek a belvárosi Dunafürdők: a múlt század elején egyszerre kilenc fauszoda állt a Duna-partján, néhány látszik is közülük a fenti fotón. A háborúk elsodorták ezeket, és a vízminőség is leromlott. Mára azonban szerencsére kiépült a csatornahálózat és a korábban szennyező üzemek is megszűntek, írja a szervezet, utalva arra, hogy mára a vízminőség miatt sem kell aggódni.

A város felmelegedésével egyre nagyobb igény van nyaranta fürdőhelyekre" – érvelnek beadványukban, hozzátéve, hogy sok vidéki településsel ellentétben Budapesten csak a Római-parton használjuk fürdésre a Duna vizét.

Most a Budapest Városháza szakértőin a sor, hogy megviszgálják a javaslatot: az elkövetkező hónapokban kiválasztják a beérkezett ötletek közül az általuk megvalósíthatónak ítélt projekteket, hogy aztán mi, városlakók szavazhassunk a közösségi költségvetés keretében arról, melyeket szeretnénk látni városunkban.

A belvárosi folyóparti strandok egyébként Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendenek. Bécs, Bázel, Berlin, München és sok más nagyváros után Párizs is úszhatóvá teszi a folyóját: az Olimpia hosszú távú úszó számait már a Szajnán rendezik, a játékok után pedig a folyót átadják a nagyközönségnek, ahol négy fauszoda lesz a vízben.

Címlapkép forrása: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek