Elkészült a Nyugati pályaudvar körút felőli homlokzata

A Nyugati pályaudvar rekonstrukciója újabb látványos ponthoz ért. Teljesen megújult a Teréz körút felőli homlokzat, a tornyok és a főlépcső, az ünnepekkor a pályaudvar már újra eredeti pompájában fogadja az utasokat.

Nyugati pályaudvarForrás: MÁV

A Nyugati pályaudvar utascsarnokának és homlokzatának felújítása évek óta zajlik. Az idei munkálatok magukban foglalták a főhomlokzati szakasz, a tornyok és a főlépcső rekonstrukcióját. A hosszú ideig állvány mögé rejtett épületrész körút felőli homlokzata a tetőtől egészen a járdaszintig megújult. A felújításon számos magasépítési szakember és több mint ötven restaurátor dolgozott.

Nyugati pályaudvarForrás: MÁV

Díszműbádogos elemek és palmettalevelek

A főhomlokzati tornyok gazdagon díszített díszműbádogos elemekkel készültek eredetileg, melyhez a mostani helyreállítás is igazodott. Részletgazdag kialakítású koronázópárkány keretezi a megújult, természetes palafedésű tetőt, melynek sarkain palmettaleveles pajzsdíszeket helyeztek el.

Nyugati pályaudvarForrás: MÁV

Ami még hátravan

A keresztaluljáró felújítása és a hozzátartozó peronlift cseréje még folyamatban van. A WestEnd felőli (1-9.) vágányokat a 14-17. vágányokkal összekötő keresztaluljáróban megújul az álmennyezet, a világítás és a burkolat. A használaton kívüli peronfelvonó helyére új, mozgássérült kerekesszék és babakocsi szállítására alkalmas felvonó épül.A munkálatokat 2024-ben fejezik be. A keresztaluljáró és a lift kivitelezése a MÁV beruházásában, hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió finanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, írja a MÁV.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek