A késő modern építészet remekeibe tekinthetünk be a következő Budapest100-on

A Budapest100 2024-ben a '70-es évek változatos épített örökségét tárja fel, keresve az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét. Az évtized az építészeti útkeresés sokszínű korszaka volt, azonban ismeretlensége miatt még nem foglalja el megérdemelt helyét az építészetről való közgondolkodásban, olvasható a program honlapján.

Déli pályaudvar (1962)Forrás: 155994/Racsmány Dömötör/Fortepan

A közvélemény sokszor negatívan és rossz előképekkel fordul ehhez az időszakhoz, nemzetközi szinten azonban egyre több projekt foglalkozik a késő modern építészet értékeivel és az örökség feldolgozásával a közép-európai régióban. Ezekhez a törekvésekhez is csatlakozik a program, amelyek között olyan épületek szerepelmnek, mint a Déli pályaudvar, a Flórián Üzletközpont, vagy a Kelenföldi Városközpont.

Déli pályaudvar (1976)Forrás: Bauer Sándor/109850/Fortepan

Az eseményt megelőző több mint féléves kutatási folyamat és a programok során olyan izgalmas kérdésekre keresik majd a válaszokat, mint hogy milyen épített környezetben éltek a város lakói a hetvenes években? Mi maradt ebből mára? Milyen alternatív megoldásokkal lehetett volna élni akkor Hogyan tudjuk történeti kontextusában, de előítéletek nélkül vizsgálni a késő modern épületeket és örökségként kezelni őket?

Déli pályaudvar (1973.)Forrás: Chuckyeager tumblr/134366/Fortepan

2024. május 11-12-én megrendezett Budapest100-on a korszak legjobban sikerült épületeit tekinthetjük meg, a lakótelepektől a szabadidőközpontokon át a korabeli kereskedelem ikonikus helyszíneiig.  Egyúttal azt is feltérképezhetjük, hogyan változott egy-egy ház, utca, vagy környék, és hogyan alakul a sorsuk a bennük egykor és most élő közösségekkel együtt. A házak listáját itt találod.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek