Tavaszig gyönyörködhetsz a kínai lampionművészet varázslatos világában

A kínai lampionokról legtöbben a kerek, vörösre festett világítótestekre asszociálnak, de a Biodómnál vasárnap nyílt Sárkány Éve Lampion Fesztiválon ennél sokkal változatosabb a felhozatal. Meg fogunk lepődni a világító sárkányok, főnixmadarak, karibi flamingók és sarkvidéki jegesmedvék láttán, ha kilátogatunk a holdfényes parkba!

Vasárnap nyitotta meg a kapuit és február 24-ig látogatható a Sárkány Éve Lampion fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Biodómnál. Hetven estén át 17 és 21 óra között a kínai lampionművészet több száz alkotását tekinthetjük meg.

Sárkány Éve fesztivál a Biodómnál BudapestenForrás: MTI/Hegedüs Róbert

Magyarországon eddig csak egyszer, hét évvel ezelőtt rendeztek ilyen nagyszabású, a kínai lampionművészet alkotásait bemutató programot, amelynek akkor szintén az Állatkert volt a házigazdája, írja az MTI.

2024 a Sárkány Éve – a kínai naptár szerint – így a fesztivál központi eleme szorosan kapcsolódik a február 10-i holdújévvel kezdődő kínai újévhez. Az eseménysorozat nemcsak a kínai kultúra szerelmeseit invitálja holdfényes sétákra, hanem a családokat és a látványos kikapcsolódás kedvelőit is – írja honlapján az eseménynek otthon adó Fővárosi Állat- és Növénykert.

Európában az emberek jó része csak a hagyományos külsejű, többnyire papírból készült, általában vörösre festett, nagyjából sütőtök méretű és kerek formájú lampionokat ismeri. Vázukat hagyományosan bambuszból vagy falécekből, valamint fémszalagokból készítették, utána pedig valamilyen áttetsző anyaggal, tartós, pamutrostokat tartalmazó papírral, vagy színes selyemmel borították be.

Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A lampionok eredetileg hétköznapi használati tárgyak voltak, amelyekkel a sötétben világítottak, azonban már kezdetektől esztétikai élményt is nyújtottak. Készítésük hagyományai egészen a Han-dinasztia idejéig (i.e. 206-i.sz. 220) vezethetők vissza.

Kínában az évezredek során művészi szintre emelt lampionkészítés technikája mára már szinte bármilyen forma kialakítására lehetőséget ad. A változatos műremekeket felvonultató Sárkány Éve Lampion Fesztivál kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódást nyújt a hideg téli estéken.

Sárkány Éve, lampion, ÁllatkertForrás: MTI/Hegedüs Róbert

A hatalmas képekké, gyakran 5-8 méteres installációkká összeálló lampionok keleti utazásra hívnak. A sziklák és folyók között óriáspandák játéka elevenedik meg, gyönyörű főnixmadár készül kitárt szárnyaival felröppenni, és húsz méteres, fenséges sárkány őrzi a békét és a földet.

Sárkány Éve, lampion, ÁllatkertForrás: MTI/Hegedüs Róbert

A kínai kultúra motívumkincsét és formavilágát megjelenítő alkotások közt láthatók lesznek olyanok is, amelyek az i. e. 3. században uralkodott első kínai császár, Csin Si Huang-ti (Qin Shi Huangdi) sírhelyét őrző, 1974-ben felfedezett cseréphadsereg terrakotta katona figuráit jelenítik meg a lampionművészet eszközeivel.

Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A látogatói sétányon haladva karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal, ragyogó virágokkal és színes pillangókkal is találkozhatunk - írja honlapján az Állatkert.

Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A fesztiválnak helyet adó Biodóm területét az Állatkerti körút 16. szám alatti kapun át közelíthetik meg az érdeklődők. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek