Álomesküvő 2023-ban, de milyen áron?

Külföldön vagy inkább itthon házasodnál? Érdekelnek a legújabb esküvői trendek és hogy hogyan faraghatsz a költségekből? Dégi Attilát, az Esküvő Kiállítás főszervezőjét kérdeztük.

Mostanában egyre népszerűbb, hogy a jegyespárok külföldön házasodnak össze. Ennek mi az oka és mik a legnépszerűbb úti célok?

Az esküvői költségek igencsak megugrottak Magyarországon az utóbbi években, ezért nagyon sok pár úgy gondolja, hogy összeköti a kellemest a hasznossal, és kettesben vagy nagyon szűk családi vagy baráti körben külföldön köt házasságot, ami után egyből kezdődhet is a nászút. A legnépszerűbb helyszínek most Málta, Görögország, Ciprus, illetve a Kanári-szigetek, de kisebb számban Olaszországban is tartanak esküvőket. 

Egyre népszerűbbek a külföldi mini esküvőkForrás: Shutterstock/Santorines

 Mennyire számít egy külföldi esküvő hivatalosnak?  

Az Európai Unión belül és nagyon sok más országban is teljesen hivatalos a bejegyzés, de vannak esetek, amikor ezt Magyarországon is honosítani kell. 

Menyasszonyi ruha divatbemutató a Tavaszi Esküvő KiállításonForrás: Facebook/Tavaszi Esküvő Kiállítás

Mennyire nehéz a jelenlegi gazdasági helyzetben itthon esküvőt szervezni? 

Sajnos érezhető, hogy a megemelkedett energiaárak és alapanyag költségek miatt a szolgáltatók is anyagi nehézségekkel küzdenek, és emiatt árat emeltek. Nagyon sok esetben egy étterem vagy rendezvényhelyszín nem tud egy augusztusi vagy szeptemberi esküvőre árajánlatot adni, mert nem tudja előre megmondani, hogy mennyibe fog kerülni. Ennek ellenére a házassági kedv nem csökkent, csak a pároknak jobban át kell gondolni a szervezést. 

Melyek a legnépszerűbb esküvői helyszínek itthon? 

Elsősorban a természetközeli helyek. A Balaton környéke, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben a vízparti helyek, a kúriák és a csárdák egyre népszerűbbek, de Budapest környékén a Duna mentén Szentendre, és Ráckeve is közkedvelt a párok körében. 

Természetközeli és vízparti esküvőForrás: Facebook/Tavaszi Esküvő Kiállítás

Mik a 2023-as esküvői trendek?

A greenery, azaz a csupa zöld tematika most nagyon népszerű, ami főként a dekorációban jelenik meg. A szelfi boxok is rendkívül közkedveltek, már nem csak fotók, hanem 360 fokos videók is készülhetnek a nagy napon. Ezenkívül a párok mostanában szeretnek kisebb, családiasabb esküvőket tartani, akár otthon a kertjükben egy grillezéssel összekötve. 

Körülbelül mennyibe kerül egy esküvő 2023-ban?

Ez nagyban függ a létszámtól és a helyszíntől. Egy budapesti esküvő mindig drágább, mint egy kisebb vidéki. Egy 70-80 fős budapesti esküvő esetén a catering 30.000 forint/fő és akkor ehhez jönnek még az egyéb szolgáltatások (ruha, zene, dekoráció, gyűrűk, ceremóniamester, fotós, videós, stb...), ami így összesen alapból 5-6 millió forintra jön ki, és ebben még semmi extra vagy luxus dolog nincs benne. A vidéki esküvők tekintetében azt látjuk, hogy egy 100-120 fős esküvő ki tud jönni 2-3 millió forintból.

Mik azok a költségek, amelyekből faragni szoktak a párok?

Az elsők között szokták lehúzni a listáról az esküvőszervező költségét, pedig a párok sokszor bele sem gondolnak, hogy ezzel mennyi időt tudnak megspórolni és mennyi tehertől és stressztől szabadulhatnak meg. A virágoknál és a dekorációknál az igazit inkább lecserélik műre, mert ennek a kihelyezési költsége jóval kedvezőbb, és maguk csinálnak ültetőkártyát és meghívót is. Ezenkívül a párok még a vendégek létszámát szokták csökkenteni az esküvői költségek tervezésénél. 

Mik azok a szolgáltatások amik nem hiányozhatnak egy esküvőről?

A három legfontosabb dolog a catering, a zene és a fotós. Szükség van még ruhára, dekorációra, karikagyűrűkre és egy olyan emberre, aki koordinálja az egész napot, legyen az akár egy vőfély vagy ceremóniamester. 

Próbaesketés az Esküvő KiállításonForrás: Facebook/Tavaszi Esküvő Kiállítás

Miért érdemes egy párnak ellátogatni most hétvégén a Tavaszi Esküvő Kiállításra a Hungexpora?

A jegyespárok a Tavaszi Esküvő Kiállításon közel 200 szolgáltatóval tudnak találkozni, így akár egy nap alatt is megszervezhetik az esküvőjüket. Az ország minden területéről, és külföldről is érkeznek kiállítók, akik ilyenkor nagyobb kedvezményekkel készülnek. Színes programokkal várjuk a látogatókat: lesz esküvői divatbemutató, próbaesketés, workshopok, esküvői kerekasztal beszélgetések és nyereménynászút sorsolás is. Úgy gondolom, hogy aki esküvőre készül, annak egyszer az életben mindenképpen érdemes kilátogatnia az Esküvő Kiállításra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek