Kerületeken átívelő kerékpáros-fejlesztések lehetnek Budapesten

Elindult a II., a III. és a XIII. kerületet érintő kerékpáros-fejlesztésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, amelynek eredményességét követően a kivitelezés előreláthatólag idén nyáron kezdődhet - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

IllusztrációForrás: bkk.hu

A projekt tervezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz.

Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is minden korosztálynak elérhető legyen, illetve a fejlesztések hatására egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

A projektterület a Bécsi út - Frankel Leó út - Nagykörút-Lehel utca - Róbert Károly körút - Dagály sétány - Árpád híd - Vörösvári út által határolt területet fedi le.

A projektnek köszönhetően biztonságosan kerékpározhatóvá válnának a főútvonalak (Árpád fejedelem útja, Vörösvári út, Bogdáni út), bővülne a forgalomcsillapított övezetek száma Belső-Óbudán, új csomóponti átvezetések megvalósításával, vagy a már meglévők átalakításával jelentősen csökkenhetnének a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben.

Továbbá több egyirányú utca nyílhatna meg a kétirányú kerékpáros-forgalom előtt, a kedvelt úti céloknál - az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél - új kerékpártámaszokat alakítanának ki - olvasható.

A beruházás egy nagyobb fejlesztési program része: az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében 8,22 milliárd forint jut közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztésekre Budapesten. A BKK a II. a III. és a XIII. kerületben ebből 991 millió forint támogatást használhat fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek