Fotók: Így zöldül a Blaha Lujza tér

Összesen 80 fát ültetnek a megújuló Blaha Lujza térre. A faültetési munkák újabb, harmadik üteme november 8-án, kedden kezdődött a növénykazetták körüli térburkolatnál. A tér karakterét korábban főleg a nagy burkolt felületek adták, de a felújításnak köszönhetően ez lényegesen megváltozik, írja a BKK egy sajtóközleményben.

Blaha Lujza térForrás: BKK

A tér nagy részén – a még elültetésre váró fák környezetében – korábban vízáteresztő fugázással kialakított térkövet, valamint kiskockakő burkolatot építettek, amely alatt mesterséges váztalajt alakítottak ki. Ennek célja, hogy segítse a faveremráccsal körülvett fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítménye legyen a térburkolatnak.

A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm Faültetési Rendszerrel ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik, írják.

Blaha Lujza térForrás: BKK

Eközben a növénykazettákba ültetett fák környezetében folyamatos a növénytelepítés. A kiválasztott cserjefajok változatos levélformájukkal és -színükkel erősítik a megújuló tér ligetes jellegét. A munkák előtt a szakemberek teljes talajcserét hajtottak végre, és alatta agyag vízmegtartó réteget építettek ki. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza tér felszíne alatt tömör sittréteg húzódik, ami az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, valamint a világháborús törmelékekből áll.

Blaha Lujza térForrás: BKK

A legnagyobb növénykazettába tavaly ősszel 19 új fát ültettek el, míg idén áprilisban 5 fa került a középső növénykazettába. A térburkolatba összesen 56 fát ültetnek faveremráccsal körülvéve. A tervező elsősorban virágjával, lombszínével vagy levélformájával díszítő fajtákat válogatott össze. Az érzékenyebb, virágaikkal is díszítő fákat a tér belsejébe, védettebb helyre csoportosította, míg a Nagykörút és a Rákóczi út mentére az ellenállóbbak kerülnek. A már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa lesz a téren, emellett 1000 négyzetméter zöldfelület és vízjátékok fokozzák majd a terület élhetőségét, illetve javítják mikroklímáját.

Blaha Lujza térForrás: BKK

Mindeközben zajlik a munka a Blaha Lujza téren, egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető tér alakja. Folyamatban van a térburkolat lerakása; a közvilágítási hálózat kiépítése, valamint a térbútorok kihelyezése is.

Hamarosan elhelyezik a növénykazettákra a kis méretű szobrokat, amelyek – utalva az egykor ott álló Nemzeti Színházra – színházi jeleneteket ábrázolnak. Nem csak ezek emlékeztetnek majd a színházra: a tér a Nemzeti egykori székeire utaló bordó színű köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek