Újra a helyükön trónolnak a Lánchíd budai oroszlánjai

Újabb látványos szakaszához ért a Lánchíd felújítása: a budai hídfőket őrző, egyenként több mint 10 tonnás oroszlánszobrok október 18-án, kedden három teherautó segítségével visszatértek a helyükre. A kőszobrokat daruval, három darabban emelték vissza a háromméteres gránittalapzatukra, írja a Budapest Városháza, Facebook-oldalán.

Az ikonikus kőoroszlánok az elmúlt egy évben alapos ráncfelvarráson estek átForrás: Budapest Városháza/Facebook

Az ikonikus kőoroszlánok az elmúlt egy évben alapos ráncfelvarráson estek át. Az újpesti műhelyben a szakemberek műemlékvédelmi felügyelet mellett megtisztították a szobrokat és kijavították a hibákat. A restaurátorok csak olyan részeket pótoltak, amelyek korábban is bizonyíthatóan léteztek. Nem építettek be tehát olyan fogat, amely eredetileg nem volt a szobor része. 

Kijavították a hibákat, de csak olyan részeket pótoltak, amelyek korábban is bizonyíthatóan léteztekForrás: Budapest Városháza/Facebook
"Forrás: Erich Westendarp/pixabay.com"
A nyelv nélküli oroszlánok legendája
A Marschalkó János által alkotott, díszítőelemként szolgáló négy kőoroszlánt csak 1852-ben állították fel a három évvel korábban felavatott hídra, melyet az angol angol William Tierney Clark tervezett. Számos anekdota fűződik a hídhoz. Legismertebb az, hogy a hídfőket díszítő oroszlánoknak nincs nyelvük, és ezért annyit csúfolták a szobrászt, hogy az a Dunába ugrott. Valójában még az 1870-es években is élt, és ezt üzente a gúnyolóinak: „Úgy legyen nyelve a te feleségednek, mint az én oroszlánjaimnak, akkor jaj neked!" Az oroszlánoknak valójában van nyelvük, csak alulról, a járda szintjéről nem látszik.

A pesti szobrok néhány héten belül követik a budai társaikat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek