Női szuperhősök jelennek meg Budapest vadonatúj tűzfalán

Egy gyerekrajzpályázat pályaművei ihlették a XI. kerületi Szerémi út 1-2. vadonatúj tűzfalfestményét, melyet Bakos Zsuzsi és Váczy Enikő magyar képzőművészek készítettek. A MÁV tulajdonában lévő falakon állatokért harcoló női szuperhős és láthatatlanná váló lány elevenedik meg - derült ki a Színes Város Csoport közleményéből. A tűzfalfestményeket október 13-án adták át.

A Színes Város Csoport legújabb munkája a Szerémi út 2. alatt - A falfestményt Bakos Zsuzsi készítetteForrás: Színes Város Csoport

Hazánk első tűzfalszínesítő szervezete, a Színes Város Csoport és a Budapest Brand 2022 ,,Hétköznapi Istennők - nők, lányok a mindennapokban" címmel májusában közös művészeti pályázatot hirdetett, melyre alsó- és felső tagozatos általános iskolások pályázhattak, két korcsoportban. 

A rajzpályázaton a gyerekeknek megmutathatták milyen női szerepeket látnak a mindennapjaikban, és ha tehetnék, milyen szupererővel ruháznák fel azt a női személyt, aki fontos a számukra.

,,Talán már hallottál az ókori görög vagy római istenekről- és istennőkről, de szuperhősökről már biztosan. Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy köztünk élnek és igazából nap, mint nap találkozol velük. Ha anyukád, lánytestvéred, nagymamád, nagynénéd, legjobb barátnőd, óvónénid, tanárnénid szuperhős lehetne, milyen szuperereje lenne? Rajzold le nekünk, és mi megvalósítjuk egy tűzfalon!" – szólt a pályázati kiírás, amely Nádudvari Noémi, a projekt művészeti vezetőjének köszönhetően egyben egy játékra való felhívás is volt.

A tenger is fontos és visszatérő elem volt a pályaművek sorában - Váczy Enikő munkájaForrás: Színes Város Csoport

A nyár folyamán közel 60 pályamű érkezett a felhívásra, a rajzokon sok esetben megjelent a repülés képessége, a különböző idő- és gondolati síkokon való utazás, a lézerszemű csodanők, vagy a tűzzel könnyedén bánó lányok, külön érdekesség, hogy a legtöbb gyerek az édesanyját ruházta fel valamilyen szupererővel.

Számos pályázat visszatérő elemei a szuperképességek voltak, emellett az ábrázolásokon sokszor megjelentek az állatok, a természet, valamint a Föld bolygó védelme és megmentése.

A Szerémi út 1. szám alatti festmény 8 nap alatt készült elForrás: Színes Város Csoport

A murálok

Bakos Zsuzsi, Budapesten élő és alkotó grafikus, street art művész ezekből a pályamunkákból inspirálódott. Ennek eredményeként született meg a XI. kerületi, Szerémi út 2. szám alatti legál murális alkotás.

A művészeti falfestést kapott fal két központi szereplője az állatokért harcoló szuperhős és a láthatatlanná válás erejével felruházott lány – mindkét alakot egy-egy konkrét gyerekrajz inspirálta. Bakos Zsuzsi karaktereire jellemző módon, ennél a grafikai tervnél is a kedves, játékos figurák könnyen magukra vonják a tekintetet, melyek leginkább rajzfilm vagy képregényhősökre emlékeztetnek. 

A Szerémi út 2. alatti falfestmény Bakos Zsuzsi vezetésével 5 nap alatt készült el, a munkához 70 liter festéket használtak fel a kivitelezés során.

A hétköznapi istennők adták az inspirációtForrás: Színes Város Csoport

A híd szemközti, Szerémi út 1. szám alatti másik pillérjének megfestése Váczy Enikő, vizuális alkotó nevéhez fűződik. Munkásságára általában a természetközeli témák és a szimbólumok tudatos használata jellemző.

A művész megfogalmazásában a terv fő üzenete, központi szervezőelve figyelemfelhívás a nőkben lévő szupererőre, amely teremtő, a mindenséget fák gyökereként átszövő vagy éppen folyóként életet adó képességük. A hétköznapi istennők a természettel, azon belül is a vizekkel való különleges kapcsolata több gyermekrajzon is megjelent, ez adta a fő inspirációt. A kivitelezés – melynek során 67 liter festéket használtak fel – 8 napon keresztül zajlott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek