Rendhagyó városi sétákkal és könyvszépségekkel is vár ránk a Margó

Kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Nemzeti Táncszínházban, a Millenáris parkban. Az október 13-tól egészen vasárnapig tartó rendezvényen több mint 80 programmal, könyvújdonságokkal, zenei produkciókkal, Nádas Péter ihlette várossétákkal, gyermek- és fenntarthatósági programokkal várják a látogatókat.

Az eseményt az idén új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban, a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Bookline támogatásával rendezik meg. Ha a hangulata csak egy kicsit is olyasmi lesz, mint a Nemzetköszi Könyvfesztiválé volt szintén ezen a helyszínen, akkor jó és sűrű négy napnak néznek elébe az irodalom- és könyvkedvelők.

A fesztrivál és vásár közleménye szerint a nemzetközi sikerkönyvek szerzői mellett a hazai irodalom fontos szereplői is új kötettel érkeznek, és itt ünnepli majd 10. évfordulóját Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvsorozata is.

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár /Posztos János / FB

A fesztiválon találkozhatunk majd Mohamed Mbougar Sarr-ral, a 2021-es Goncourt-díjjal, a legrangosabb francia irodalmi elismeréssel kitüntetett szenegáli íróval, továbbá a Margó vendége lesz Timothy Garton Ash író és történész, akit a Time magazin 2005-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott, valamint a Fabian Risk-krimisorozat szerzője, Stefan Ahnhem is.

Új kötetével Norvégiából érkezik a fesztiválra a klímakérdést feszegető A méhek története szerzője, Maja Lunde, valamint a hazájában számos irodalmi díjjal kitüntetett norvég Cecilie Enger is.

Az eseményre új könyvével érkezik többek között:
András László, Babiczky Tibor, Benedek Ágota, Bódis Kriszta, Csabai László, Darvasi László, Durica Katarina, Fliegauf Gergely, Garaczi László, Gerlóczy Márton, Gurubi Ágnes, Gyurkovics Tamás, Havasréti József, Hidas Judit, Kemény Zsófi, Maros András, Molnár. T. Eszter, Pál Dániel Levente, Peer Krisztián, Réz Anna, Rubin Eszter, Spáh Dávid, Szöllősi Mátyás és Tóth Réka Ágnes.

Az eddigi hagyományt folytatva, a fesztivál első napján adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat. A könyvbemutatók után esténként pedig koncertek lesznek. A fesztivál nyitónapján, csütörtökön a Magashegyi Underground ad koncertet. A produkció gerincét a Titkos életem című album adja, amelynek dalait Tóth Krisztina verseire írták, ezért a költő is csatlakozik a színpadon a zenekarhoz.

A fesztivál második napján a Fran Palermo dalszerző-énekesének első magyar nyelvű, kortárs irodalmi ihletésű formációja, a Henri Gonzo és a Papírsárkányok lép fel. A koncertsorozatot szombaton a Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett Platon Karataev koncertje zárja.

A koncerteken túl Nádas Péter 80. születésnapját ünneplő városi séták is helyet kaptak a programban. Az író szövegein keresztül az érdeklődők új perspektívából fedezhetik fel Újlipótvárost és a Svábhegyet. A fesztiválon mutatják be a Károlyi Csaba és Nádas Péter egy éven át tartó beszélgetéssorozatából készült interjúkötetet.

Az idei Margó első két napján kora délutántól, hétvégén pedig már délelőttől egymással párhuzamosan, négy színpadon zajlanak az események.  A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár idei utolsó programja Nyáry Krisztián Így szerettek ők című, tíz éve megjelent könyvéről szól. A magyar írók és költők szerelmeinek történeteit Bartsch Kata és Friedenthal Zoltán előadásában ismerheti meg a közönség - olvasható a margofeszt.hu oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek