A Csillagok háborúja ihlette a megújult Corvin-negyed metróállomást

A Kálvin téri metrómegálló szarvasos designja után most a Corvin-negyed felújításán dolgozó tervezők inspirációs forrásairól jelent meg hír a BKV oldalán.

A tervezés legizgalmasabb eleme, hogy a mozgólépcsőn lefelé közlekedő utas a mennyezeten egy "dinamikus, fénysebességre hasonlító effektet" tapasztal, amely 80-as évek ikonikus filmalkotását, a Csillagok háborúját idézi, tudtuk meg Czigléczki Attila építész tervezőtől a BKV oldalán megosztott videóból. A hatást az eredeti álmennyezet megbontásával hozzák létre, amely a lépcsőn lefelé haladva fokozatosan sűrűsödik be az utas feje felett. Ahol még nyitott, ott a mai divatot követve látszódnak a gépészeti berendezések, de ezek mégis homályban vannak, ahogy Czigléczki fogalmaz, "az űr sötétjébe" vesznek.

Corvin-negyed, fénysebességForrás: screenshot/BKV/youtube

A Csillagok háborúja mellet az állomás eredeti, a '70-es, '80-as éveket idéző idealizált megjelenése is az ihlető források között szerepelt, erről Hatvani Ádám építész tervező beszélt a videóban.

További érdekesség, hogy az utastér "oszlopcsarnokában" megtartották az eredeti oszlopokat, amelyekről levették a burkolatot, hogy láthatóvá tegyék az öntöttvas köpenycső natúr felületét. Ezek némelyikén, ha közel megyünk, a gyártásból származó sorozatszámok is látszanak, amelyeket még a '70-es években jegyeztek rá. Az álmennyezetek a fehér színekkel, narancssárga betételemekkel és a világítótestek megmozgatásával az eredeti állomás elmosódott képeként értelmezhetők.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek