Júniustól pénzbírság jár, ha rossz helyen parkolunk az e-rollerrel

Június 1-jétől pénzbírságot szab ki a főváros a tetszőlegesen leparkolt kölcsönzési célú mikromobilitási eszközökre. A szigorítás leginkább az elektromos rollereket célozza, mivel a rollerek rohamos közterületi elterjedése és széthagyása számos közlekedési konfliktust okoz.

Sokan használják a rollereket a fővárosban, de néha szinte át lehet esni az járda közepén hagyott eszközökönForrás: Pesti Tamás/vg.hu

A közösségi rollereket a felhasználók szabadon állíthatják le, akár például a gyalogosok számára fenntartott területen is. A rendeletmódosítás értelmében a nyártól kizárólag kijelölt mikromobilitási pontokon (MMP) lehet majd elhelyezni, illetve tárolni a kerékpárokat, a rollereket vagy az olyan önkiegyensúlyozó járműveket is, mint a hoverboard vagy a monocycle. Minden más eset jogosulatlan közterület-használatnak minősül, ezért közigazgatási szankció alkalmazható. 

A 2022. június 1-jei hatálybalépéssel egyelőre csak az V., VI., VII. és VIII. kerület egyes belső részein lévő, fővárosi tulajdonú területeken lesz azonnal alkalmazható ez a szabály. A bővítés második hulláma július 1-jén, a harmadik pedig október 1-jén esedékes.

A büntetés mértéke naponta és eszközönként ötezer forint lesz.

A fővárosi területeken az MMP-k kialakítását burkolati felfestéssel jelölik, de az ígéret szerint később táblákkal és támaszokkal is bővítik. Hogy hány MMP lesz összesen, az egyelőre kérdéses, mindenesetre április végére várhatóan megfelelő számú helyszín segíti majd a közlekedőket – írja a vg.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek