Rózsaszínbe borult a Tóth Árpád sétány

Japánban hanaminak hívják a díszcseresznyefák virágzásában való gyönyörködés évszázados tradícióját. Manapság a piknikezéshez hasonló, űzhetik nappal és éjszaka is, utóbbi esetben jozakurának hívják az ünnepet. Hazánkban nincs ekkora hagyománya rózsaszín virágokban való gyönyörködésnek, pedig nálunk is lehet látni néhány káprázatos cseresznyevirág-fasort. Az egyik a Budai Vár oldalában, a Tóth Árpád sétányon található, és éppen teljes pompájában tündököl.

A Főkert gyönyörű fotókat tett közzé az eseményről, ami már a képernyőn keresztül is hatalmas élmény, hát még ha élőben látnánk! Épp a hétvége előtt állunk, ideális prpogramnak tűnik egy séta a vár oldalában, már ha nem fog esni az eső. 

A japáncseresznye elnevezés egyébként egy kissé félrevezető, ugyanis a fák nem teremnek cseresznyét, mivel ez egy díszfa, amely a rózsafélék családjába tartozik. Ez a fajta Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része; számos nemesített változata létezik, melyek mind tavasszal nyílnak.

A Tóth Árpád sétány nem olyan régóta borul rószíszínbe minden tavasszal, csak 2009-óta, ekkor készült el a sétány déli szakaszának a felújítása a japán díszcseresznye fasorral. Hazánkban a Tóth Árpád sétányon kívül az ELTE Füvészkertjében, Sárospatakon, a görög katolikus templom előtti sétányon, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben, valamint a Pécsi köztemetőben is gyönyörködhetünk bennük.

Címlapkép forrása: © Főkert

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek