Az átjárható Lánchídért tartanak bringás felvonulást szombaton

Már nem sokat kell várnunk a Lánchíd és a 3-as metró felújításának befejezéséhez, ám azt még nem tudni, hogyan közlekedhetünk utána. Nagy az érdeklődés a szombati I bike Budapest bringás felvonulás iránt,  amelynek szervezői azt kérik a városvezetéstől, hogy a Lánchídon bringázható buszsávokat, az Üllői úton és az Astorián kerékpársávokat jelöljenek ki a metrópótlás után.

Bringás felvonulásForrás: Egyed Péter

A felvonulás 15:00-kor indul a Városligetből, ahonnan új útvonalon - a Rákóczi út, Erzsébet híd, Alagút, Pesti alsó rakpart és Árpád híd érintésével - tekernek ki a Margitszigetre. A közösségi közlekedést  több száz önkéntes segíti majd, autózni viszont nem lesz érdemes szombat délután.

Tekerj át a városon úgy, ahogy máskor nem lehet! – üzeni a szombati I bike Budapest Facebook eseménye, amire már majdnem 10000-en visszajeleztek. Olyan Budapestet szeretnénk, ahol mindenki biciklire tud ülni, és nem csak ezen a napon. Mert ahol jó bringázni, ott jó élni – teszik hozzá. Az eseményen rendőrség által lezárt útvonalon, akár kisgyerekekkel is biztonságosan lehet kerékpározni azokon az utakon, ahol máskor csak nehezen.

A szombati I bike Budapest célja, hogy a már fentebb említett szempontok mellett a felújítás után dugómentes legyen a Lánchíd. Facebook posztjukban azt is kifejtették, hogy bringás szervezeti létük ellenére elsősorban nem bringázható, hanem átjárható Lánchidat szeretnének, ahol a sűrűbben közlekedő buszokat nem tartja fel az állandó dugó, és mellesleg biciklizni is lehet. A bringázható buszsávok kijelölésével nem jönne vissza a belvárost folytogató átmenő autóforgalom, miközben a gyalogosok is fellélegezhetnének a biciklis forgalom úttestre helyezésének köszönhetően.

Az I bike Budapest felvonulást szervező Magyar Kerékpárosklub azt is kéri, hogy a metrópótlás után szükségtelenné váló buszsávok helyén kerékpársávot jelöljenek ki, hogy ezzel is levegőhöz jusson az autópálya-jellegű Üllői út, és megkapja a törvény által is előírt biztonságos biciklis kapcsolatát Ferencváros, Kispest, az Üllői út környékének összes lakója, irodaháza, egyeteme és egészségügyi intézete a belvárossal.

A menetet Efstathios Andreou, a Holland Nagykövetség ügyvivője indítja el, mert a világ legbringásabb országa több mint 10 éve segíti a magyar kerékpáros fejlődést.

A szervezők 300 önkéntessel biztosítják a nagyobb kereszteződésekben a közösségi közlekedés és az autók áthaladását, illetve a gyalogosoknak is segítenek a zebráknál. A felvonulás a Margitszigeten ér véget a hagyományos bringaemeléssel 17 óra körül.

Külön várnak mindenkit, aki máskor nem szokott biciklivel közlekedni. Érdemes megnézni, milyen a város, amikor nem autók, hanem kerékpárok veszik át a legforgalmasabb utakat – üzenik az I bike Budapest szervezői.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek