Zöldebb lesz a Margit körút, új közösségi hely nyílik

Ha a Margit körútról van szó, nincs olyan zöldítési akció, amitől ne jönnénk azonnal lázba. A körútnak fákra és buja zöldfelületekre van szüksége, ebben nagyjából mindenki egyetért. Így aztán nagyon megörültünk, amikor olvastuk a hírt a Főkert Facebook-oldalán, hogy növényültetésbe kezdenek a Margit körúton. 

Margit körút látványtervForrás: Főkert/Facebook

De nem csak növényekkel tervezik felpezsdíteni az életet a Margit-negyedben: a környék revitalizációs programjának részeként egy új közösségi hely is megnyit a mai nap, vagyis április 13-án, a jövőben pedig egyre több kulturális és gasztro helyet szeretnének ide vonzani.

A zöldebbé tétel részeként hamarosan 3248 db évelő és 1970 db hagymás növényt terveznek elültetni a páros oldalon, valamint legalább egy tucat fát is. A Facebook-poszt megjegyzi, hogy az elavult közműszabályok miatt rendkívül nehéz megfelelő helyet találni az ültetendő fáknak, de máshol már bevált módszerekkel nem lehetetlen egyidejűleg biztosítani a fák életterét és a közművek megóvását. A zöldsáv rehabilitációja mellett egységes térkőburkolatra cserélik a területen az aszfaltot, így a későbbiekben könnyebben, valamint kisebb zaj- és porterhelés mellett válnak javíthatóvá a közművek.

A Margit körút zöldebbé tételét a Főváros Önkormányzattal együttműködve, a BKM Budapesti Közművek Nzrt. Főkert Kertészeti Divíziója által készített környezetrendezési tervek alapján a II. kerületi Önkormányzat valósítja meg.

Legalább egy tucat fát is elültetnekForrás: Főkert/Facebook

Ahogy a posztban írják, a Margit-negyed az újjáéledés útján halad: galériák, közösségi terek, kulturális vállalkozások érkeznek üzletekkel és éttermekkel együtt, egyre több eddig üres üzlethelyiség telik meg élettel.A főváros további terve, hogy pályázatot hirdet az épületek homlokzatának megtisztítására, hogy tetszetősebben mutassanak a körút építészeti értékei. A körúti üzletportálok tulajdonosai arculati iránymutatást is kapnak annak érdekében, hogy az épületek építészeti stílusához illeszkedő, méltóbb megjelenés fogadja a körúton közlekedőket.

Margit-negyed Nappali, a környék új társalgójaForrás: Főkert/Facebook

Szerdán nyílik a Margit-negyed Nappali, a környék társalgója is. A Nappali egy olyan klub vagy közösségi helyszín, ami társasházi programot fejleszt, gyerekfoglalkozásokat és filmklubot tart, workshopokat szervez permakultúrás gangokról és fermentálásról. A programokról ezen a linken találunk információkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek