Átadták a budai Vár újjászületett Hauszmann-rámpáját, nézzétek meg róla a fotókat!

Fennmaradt fotók, korabeli tervek és a modern kor elvárásai alapján, illetve a régészeti értékek megóvását szem előtt tartva építették vissza a szakemberek a Csikós udvart és a Hunyadi udvart összekötő Hauszmann-rámpát – írja közleményében a Nemzeti Hauszmann Program.

Hauszmann rámpaFotó: Hirling Bálint - Travelo

A tervező, Hauszmann Alajos a „lovak le- és felvezetésére szolgáló lejtős utaknak" nevezte a rámpát, így a ma használt elnevezése feltételezhetően a két világháború közötti időszakban honosodott meg. Bár a rámpa megsérült a második világháború ideje alatt, mégis 1970-ig még a vár része volt. Az évtized második felében rombolták le.

A program keretében újjáépített "lejtős utak" a középkori támpilléres falra támaszkodik, így a pillérek között létrejött terekben akadálymentesen is megközelíthető. Az újjászületett rámpa vörös klinkertégla burkolattal és mészkő zárófedéssel készült el, így szervesen illeszkedik a várfal többi részéhez, valamint a nemrégiben felújított Ybl-támfalhoz is.

Közösségi térré alakult - A képre kattintva megnézhetitek a galériánkat is!Fotó: Hirling Bálint - Travelo

Mivel a nagyközönség, a várban sétálók és pihenők számára szánták a területet, a tervezők pelenkázóval ellátott mosdóblokkokat, kiszolgáló- és üzlethelyiségeket, padokat, ültetett és dézsás fákat is tervezett a rámpára.

Az építmény szépségét emelik még a falára visszakerült eredeti trófeum relifek másolatai. Ezeket a relifeket még a régi Főőrség homlokzatáról helyezték át a rámpaműre, a palota Ybl-Hauszmann-féle átépítésekor. De a háborúban megsérültek és el is tűntek, így a művészek archív anyagok alapján alkották újra őket.

Szép részletek - A képre kattintva megnézhetitek a galériánkat is!Fotó: Hirling Bálint - Travelo

De a Budavári Palota tervezőjéről elnevezett terrakotta színű építménynek van egy másik szimbóluma is, mégpedig a Főőrség épülete mellett található, fordulóponti talapzatra helyezett kandeláber, amely számos 20. századi történelmi esemény tanúja volt. Ezen kívül több, a kommunizmus évtizedeiben eltűnt kovácsoltvas lámpatestet is újraterveztek, melyek ma már a modern technikának köszönhetően ontják magukból a fényt. De ami még jobb, hogy este is érdemes ellátogatni a rámpára, mivel pazar látványban gyönyörködhetünk a járófelületben és a támfalakon elhelyezett díszvilágításnak köszönhetően.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek