A film, melyben Monet vízililiomai életre kelnek

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat a VÁRkert Moziban indult útjára még szeptember végén. A sorozat most következő epizódja betekintést nyújt az impresszionizmus géniuszának világába, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán. A filmet, amiben az író szakértőként is megszólal, november 16-án, kedden 18 órától nézhetik meg a jegyvásárlók. 

Forrás: Várkert Bazár / Facebook.com

A könyv és a film is arróll a festőgéniuszról mesél, aki a háború sújtotta Franciaországban alapjaiban megváltoztatta a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy alkotásai jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait a vérrel áztatott valóságban.

A leírás szerint a film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a hetvenes éveiben járó, családi tragédiákkal és látásának megromlásával sújtott, és az alkotással már-már felhagyó festőzseni a vászonra álmodta a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását. Végül pedig megalkotta a Vízililomok (Tavirózsák) mintegy 250 festményből álló monumentális sorozatát.

A másfél órás ismeretterjesztő alkotás bemutatja azokat a tájakat, ahol Monet alkotott és amelyekből ihletett merített. Kiemelt szerepet kap a filmben a festő Giverny-ben lévő kertje, amelyet ma is az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően gondoznak. Narrátorként Elisa Lasowski olasz színésznő vezeti be a nézőket Monet világába és gondolataiba. A film különleges archív felvételeket is felvonultat az alkotó mesterről, valamint ízelítőt nyújt a párizsi Musée de l'Orangerie, a Musée Marmottan, a Musée d'Orsay és a Musée des Impressionnismes Giverny páratlan gyűjteményéből.

A2019-bn készül olasz filmet eredeti hanggal és magyar felirattal vetítik. Az ismeretterjesztő alkotás rendezője Giovanni Troili. A vetítést aTestőrpalota vetítőtermében szervezik; a felnőtt jegyár 1600 forint, a diák és nyugdíjas jegy pedig 1000 forint. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek