Élőnövények rezgései által keltett zene szól két budai villamosmegállóban

Különleges, zenélő installációkat találunk a Széna- és Szent Gellért téren, ha leszállunk a villamosokról, vagy éppen várakozunk egyre. A hátunk mögé nézve egy növényekkel beültetett megállót találunk, fűvel bevont "kanapéval", és egy kis üvegkalitkával, amiben egy médialejátszó található.

Ebből pedig olyan zene szól, amit egy úgynevezett szonifikációs technológiával generálnak, a növények biorezgéseit felhasználva. 

A kampányt, ami a klímaváltozás elleni küzdelemre szeretné felhívni a figyelmet, az ACG Reklámügynökség és az E.ON hozta létre. Az őszi kampány célja, "hogy olyan lokális akciókat valósítson meg, amelyek emberközelibbé és kézzelfoghatóbbá teszik a fenntarthatóság témakörét, és általuk a városi emberek közelebb kerülhetnek a mindennapi életükből egyre inkább kiszoruló természethez és a zöld energiaforrásokban rejlő lehetőségekhez" - írták a sajtóközleményben.

A talpalatnyi, vagy inkább megállónyi zöld természetet Budapest két forgalmas, zajjal és légszennyezettséggel terhelt pontján, a Széna téri és a Szent Gellért téri villamosmegállókban hozták létre. A megállókat földlabdás élőnövényekkel, többek között borostyánnal, csarabbal és erdei mohával díszítették. De a tapinthatóság mellett a hallható zene is fontos része az installációnak, ugyanis a rejtett hangszórókból a növények biorezgéseiből generált dallamokat hallhatunk.

Növényzene a Gellért térnélForrás: ACG-EON/ Press

„Ahogy nekünk embereknek, úgy minden növénynek van egy saját rezgése. A növény által keltett rezgést a levelére és a gyökeréhez helyezett szenzorral, a „Music of the Plants" nevű eszköz segítségével rögzítettük. A készülék képes a növények biorezgéseit előbb MIDI adatokká, majd dallamokká alakítani" - meséli a megvalósult projekt részleteit Maróti Tímea, az ACG kreatívja.

Húzzuk ki a saját fülhallgatónkat és hallgassunk bele a növények zenéjébeForrás: ACG-EON/ Press

Hogy az élményből azok se maradjanak ki, akik nem használják az érintett villamosvonalakat, a növények által keltett zenét az ügynökség stúdióban is rögzítette, és online elérhetővé tette, ezért azt bárki meghallgathatja.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek