Sétányt és utcát neveznek el Budapesten négy kiváló magyar nőről

Március elején írtunk arról, hogy megjelent egy felhívás, amin keresztül négy névtelen, második kerületi közterület elnevezéséhez küldhettek be javaslatokat az érdeklődők. De nem csak a névadás volt a cél, hanem az is, hogy valamelyest módosítsanak a meglévő női és férfi utcanevek arányán a városban, miután Budapesten a valós személyek neveit viselő utcanevek 89 százalékát férfiakról nevezték el, és csak 11 százalékát nőkről.

A felhívásra néhány nap alatt több mint ezer javaslat érkezett. Az összesítések után a javasolt neveket elfogadták a II. kerület online véleményalkotó egyeztetésén, majd a Főváros is jóváhagyta a döntést. Végül pár órával ez előtt, Őrsi Gergely polgármester Facebook-oldalán, egy posztban közzétette a a neveket:

A Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park között húzódó sétány Szabó Magda nevét viseli majd, a Fő utca 59-61. és a Bem rakpart közötti utcát Psota Irén színművészről nevezték el, a Józsefhegyi utca 26. és 28/a közötti köz mostantól Komlós Juci köz néven ismert, a Frankel Leó út 47. és 80. számok, valamint a Harcsa utca közötti tér pedig Solt Ottilia szociológus nevét viseli. A hozzászólások szerint a javaslatokat beküldők mind elégedettek az eredménnyel, főleg Solt Ottilia nevének kiválasztásával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek