Megrázó mementó - áthelyezték a Covid-emlékköveket

A forgalmas margitszigeti futókör mellől a sziget legcsendesebb részébe, a virágoskertbe telepítették át a Covid-emlékköveket a hétvégén - adja hírül az enbudapestem.hu.

Forrás: Bardóczi Sándor/enbudapestem.hu

A civil kezdeményezésre, Visi Piroska ötletéből megszületett emlékkövek a közelmúlt egyik legmegrázóbb hazai emlékművét alkotják. A közel 30 ezer kavicsból álló láncban minden egyes kő egy járványban elhunyt honfitársunkra emlékezik, megjelenítve az elhunyt életkorát és halálának dátumát is. Az első kavicsokat 2021 nagycsütörtökén helyezték el, először a futókör mellé. A harmadik hullám végére a sziget teljes oldalán végigfutott már az emlékmű a Margit hídtól az Árpád hídig. Azonban a helyszín túl forgalmasnak bizonyult, és a napok múltával a kövek elkezdtek szétszóródni, elkallódni.

A hétvégén önkéntesek mind a 30 ezer követ gondosan felszedték, megtisztították, és átszállították új helyére, a sziget legcsendesebb részén található virágoskertbe. Itt végül az ágyások mentén spirál alakban tették le őket, és vasárnap este ökumenikus szertartás szentelte fel az emlékművet.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek