Nyugágyakkal felszerelt stégeket és Duna sétányt építenek Pesterzsébeten

Pesterzsébet önkormányzata megújítja és egybe nyitja a jelenleg szétszabdalt, helyenként elhanyagolt Duna-parti területeket a Gubacsi hídtól a Vizes játszótérig. Létrejön a Duna sétány, amely kulturált, esztétikus környezetben kínál majd víz- és természetközeli élményt minden idelátogató számára. A közösségi terekkel, pihenőrészekkel, látványos stégekkel bővülő sétányhoz az eddigieknél könnyebb lesz lesétálni, hiszen a sósfürdő és a hotel közötti részen új lejárat is nyílik majd a partra – olvasható a kerületi önkormányzat weboldalán.

A pesterzsébeti Duna sétány terveForrás: Lukácsházi Gergely / budapestdialog.hu

A helyiek kérésére a sétány vonalvezetését úgy terveztette át az önkormányzat, hogy – ívesebb formák alkalmazásával – a meglévő faállomány a lehető legteljesebben megmaradhasson. A sétányon összesen 129 fát mértek fel a szakértők, melyekből csupán négyet kell kivágni: egyet a Vakvarjú étterem előtt az egészségi állapota miatt, három kisebbet pedig a Gyógyfürdő előtti részen – utóbbiak tájidegen fajták, melyek az építés szempontjából is rossz helyen vannak. A kivágandó fákat a törzsátmérőjüknek megfelelően pótolni fognak a beruházás során, így a megmaradó 125 fa mellé 38 új, a dunaparti környezetbe illő fa kerül kiültetésre – részletezi a terveket a Budapestdialog.hu.

A sétány fő burkolata a Vakvarjú étterem mellett már megismert térkő, a kis közösségi terek pedig jellemzően faburkolatot kapnak. A kialakításhoz illeszkedik az utcabútorok, padok, asztalok formaválasztása is. A sétány belépési pontjaira kerékpártárolók kerülnek, de maga a sétány alapvetően a gyalogosokat szolgálja ki.

A kerületi Duna-part egykor - a Pesterzsébeti Múzeum gyűjteményének fotójaForrás: DUNA Sétány Pesterzsébeten Facebook

A játszótér kicsit más kialakítást kap, de néhány új eszközt leszámítva, a szükséges felújítást követően a meglévő eszközök kerülnek vissza a területre. Egy másik projekt keretén belül pedig fedett kültéri fitneszparkot alakítanak ki a játszótér közelében.

Az egész beruházás leglátványosabb elemei a stégek lesznek – ezek részben cölöpökön álló „víziállások", részben a Dunán lebegő „úszóművek", melyeken padok és nyugágyak csábítják majd a látogatókat a vízközeli pihenésre.

A napokban megkezdett munkálatok szeptember végéig tartanak, ezen idő alatt a partszakasz nagy részét lezárják, így nem lesz elérhető a Vizes játszótér és a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő előtti terület, illetve a csónakházak előtti terület nagy része sem. Kisebb-nagyobb korlátozásokkal, de folyamatosan működni tud azonban a VakVarjú étterem és az ESMTK vízitelepe, bár az átmenetileg szűkebbé váló tér miatt sokkal nagyobb odafigyeléssel kell majd itt közlekednie a látogatóknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek