A szeptemberi tanévkezdésre adják át a Nyugati pályaudvar felújított vágánycsarnokát

A Nyugati pályaudvar vágánycsarnokát fedő új tetőszerkezet befejezését követően, hamarosan a pénztárcsarnok épületének külső állványozásával is elkészülnek a szakemberek, valamint megkezdődik a gyorsétterem feletti tető felújítása is – olvasható a MÁV közleményében.

Befejeződtek a vágányok felőli tornyok díszműbádogos, kő- és téglarestaurátori munkálatai, felkerültek a díszablakok, és a régi műpala-fedést természetes, antracit színű palára cserélték. A tetőszerkezet homlokzati részén elhelyezkedő koronaelem festése az acélszerkezettel azonos színárnyalattal készült. A vágánycsarnokban jelenleg vakolatjavítás és homlokzatfestés zajlik, illetve felújítják a nyílászárókat. A Teréz körúti üvegfalnál és az Eiffel tér homlokzatánál található órák is megújulnak.

Április 17-étől, a tetőszerkezet felújításának munkálatai idejére, a Teréz körútra nyíló gyorsétterem átmentileg szünetelteti működését. A munkálatok nyár végére befejeződnek, a felújított vágánycsarnokot várhatóan tanévkezdésre vehetik újra birtokba az utasok.

Forrás: MÁV

Digitalizálják az utastájékoztatást

Mindezen munkálatokon felül a MÁV további utasforgalmi fejlesztéseket és akadálymentesítési beavatkozásokat végez. Kicserélik a teljes aszfaltozott járófelületet és új, modern digitális utastájékoztatást építenek ki. A pályaudvar aluljárójában a világítási rendszer teljes felújításával, a beázási problémák megszüntetésével, majd az álmennyezet újjáépítésével megújulnak a keresztalagút utasforgalmi terei, növelve az utaskomfortot.

Akadálymentesítik a területet 

Az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében, a pályaudvar gyalogos aluljáróját és a váci vágányokkal szembeni üveges várórészt, az ún. hidegvárót összekötő és jelenleg nem működő liftet is kicserélik. A pályaudvar Teréz körút felőli akadálymentes megközelítésére új rámpát építenek.

A vágánycsarnokban a vakok és gyengén látók számára vezető-, ún. taktilis sáv készül, aminek megtervezésében a Magyar Vakok- és Gyengénlátók Országos Szövetsége nyújtott segítséget. Ezen taktilis sáv elhelyezése a teljes pályaudvaron több ütemben valósul meg, várhatóan 2022 évi befejezéssel.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek