Több, különféle élőhelyet mutat majd be az új park Pünkösdfürdőn

Mint a fokert.hu oldala hírül adja, hamarosan kezdődnek a parkfejlesztéssel kapcsolatos munkálatok az óbudai Pünkösdfürdő utcától közvetlenül északra, a Kossuth Lajos üdülőpart és a töltés közötti rézsűterületen.

Dunaterasz üdülőszálló és csónakház a Kossuth Lajos üdülőparton - illusztrációForrás: Christo/commons.wikimedia.org

Március 8 és 15. között 76, fa ápolási munkáit végzik el itt, melyeknek a nagy része rossz egészségi állapotú, idős fa. Közel felük körültekintő gallyazással vagy ifjító metszéssel megmenthető, de mint írják, a menthetetlen állapotú vagy torz fákat kénytelenek kivágni, mert gyökérzetük, törzsük vagy koronájuk oly mértékben sérült, korhadt vagy elhalt, hogy komoly kockázatot jelentenek a környezetükre.

Mint a cég hangsúlyozza, a fakivágást minden esetben alaposan mérlegelik, megelőző favizsgálatokat és zoológiai felmérést végeznek, és csak abban az esetben vágnak ki fát, ha azt az eredmények egybehangzóan igazolják. A kivágandó fákon külön tájékoztatás is elhelyeznek. A beruházás keretében ugyanakkor kb. tízszeres mennyiségű új fát ültetnek el a területen.

A felújított területen egy ökologikus, városszéli pihenőparkot hoznak létre, mely környezettudatos, új tervezői megközelítéssel létrejött fenntartható zöldfelület lesz, ahol egyaránt lehetőség nyílik pihenni, játszani, sportolni, vagy egyszerűen csak rácsodálkozni a természet értékeire és szépségére. Andalgásra, üldögélésre, piknikezésre csábító helyet szeretnének kialakítani, egy olyan parkot, ami éppúgy az élővilágé, mint az embereké. 

A Királyok útja 293. – 299. közé eső parkszakasz déli részén parkfás, cserjés, gyepes zöldfelület lesz kavicsos sétánnyal, padokkal és fitneszponttal, míg az északi részén a fás, cserjés, gyepes felület mellett, a gyümölcsösben pétanque pályákat és homokos strandröplabda-pályákat alakítanak ki. A multifunkciós sportpálya északabbra, a lakóépületektől távolabbra kerül.

A területet eltérő karakterű, többféle élőhelyet bemutató részekre osztották, e zónák más-más funkcióval rendelkeznek, így azok jobban elkülönülnek a park használóinak igényei szerint. Így például a családi sütögetés közben nem kell a sportpályák zaját hallgatni, vagy a kerékpárosoknak nem kell az útszegélyhez láncolni a bringát, hiszen külön pihenőpontot kapnak. Kutyák és gazdik saját agility pályán hódolhatnak a testmozgás örömeinek. A pihenőpark egyes részeit kanyargó sétaút valamint egy interaktív tanösvény fűzi össze. A munkálatok várhatóan október végére fejeződnek be.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek