Fekete István Tanösvény nyílt a Pilisben a parkerdő karácsonyi ajándékaként

A járvány szempontjából biztonságos, erdei feltöltődést és ismeretgyarapítást egyaránt szolgáló Fekete István Tanösvényt nem sokkal az ünnepek előtt vehetik birtokba a természetjárók a Kis-Hárs-hegyen, így tulajdonképpen a Pilisi Parkerdő karácsonyi ajándékának is tekinthetjük. 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fekete István minden idők egyik legnépszerűbb magyar írója, az „erdész-vadász" irodalom legismertebb művelője volt, aki 120 éve született és 50 éve halt meg. A Tüskevár és a Téli berek című könyvei, valamint népszerű állatregényei – Bogáncs, Kele, Vuk – alapműveknek tekinthetők minden természetkedvelő számára, de nemcsak ifjúsági könyveket írt, a felnőtteknek szánt művei – Zsellérek, Emberek között, Barangolások – legalább ilyen jelentősek. Tekintélyes életművében regényei mellett elbeszélések, novellák, versek, forgatókönyvek és oktatófilmek is szerepelnek.

E rendkívül gazdag életmű előtt kívánt tisztelegni a Pilisi Parkerdő, amikor az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával létrehozta a Fekete István Tanösvényt, amelynek első állomása az író egykori, II. kerületi, Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található. A közel 800 méter hosszú tanösvény a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az útvonalon elhelyezett 5 darab interaktív ismeretterjesztő táblát QR kódokkal is ellátták, így az
okostelefonnal érkezők a táblákon feltüntetetteken túl további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról.

Az út végén a Hárs-hegyi-nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el azok, akik a kirándulásukat, a tanösvényen átélt élményeiket, újonnan szerzett tudásukat a fővárosi panoráma megtekintésével szeretnék megkoronázni – olvasható a parkerdő közleményében.

Persze, azokra is gondoltak, akik személyesen nem tudják felkeresni az új tanösvényt: ők ezen az oldalon járhatják be virtuálisan, és tudhatnak meg érdekességeket az útvonal állomásairól.  

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek