A budapestiek véleményét kérdezik a Népliget felújításáról

A Fővárosi Önkormányzat a www.kozossegitervezes.hu/nepliget oldalon egy kérdőívet tett közzé, hogy megismerje a parkhasználók véleményét - adja hírül a pestbuda.hu. Itt az érdeklődők 22 feltett kérdésre válaszolhatnak. A budapest.hu-n az is olvasható, hogy a kérdőív összeállítása közös munka volt, az önkormányzat munkatársain kívül részt vett benne a tervezést végző Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft., a X. Kerületi Önkormányzat, több környékbeli civil szervezet, de a kormány észrevételei is megjelennek benne.

A Planetárium a NépligetbenForrás: Hunyadym/commons.wikimedia.org

A december 31-ig kitölthető kérdőívben többek között a jelenlegi használati szokásokról, a park értékeiről és problémáiról mondhatják el véleményüket a válaszadók, de a felvetett fejlesztési ötetekről, elképzelésekről is megfogamazhatják észrevételeiket. A Planetárum felújításáról, az egykori Jurta Színház épületének és a Víztoronynak a hasznosításáról is kifejthetik gondolataikat azok, akik részt szeretnének venni a közös gondolkodásban.

A kérdőívben a park faállományáról is tájékoztatást olvashatnak az érdeklődők. Ebben az szerepel, hogy az elmúlt évtizedekben az alacsony parkfenntartási költségek miatt az eredetileg nagyon értékes és változatos faállomány leértékelődött, az idős fák jelentős része megsérült a nagyobb viharokban. Azt is olvasatjuk, hogy az állomány öregedését a különböző betegségek is gyorsítják, a korhadó fák pedig balesetveszélyesek.

Emellett az agresszíven terjedő, idegen fafajták spontán térnyerése figyelhető meg, ami a lombkoronaszint záródását eredményezi a park jelentős területén. Ezáltal „az egykori angolpark tisztásai elmosódnak, a tágas szabadtérségek fokozatosan eltűnnek." A több mint 10 ezer egyedből álló faállomány egyharmadát invazív (agresszívan terjedő gyomfajok), telepítésre nem javasolt fajták alkotják. Emiatt az állomány átfogó rekonstrukciója egyre sürgetőbb feladat.

A kérdőívek eredményeit is felhasználva készülhet el a stratégiai terv 2021-ben, amelynek elkészítésekor szintén számít majd a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek aktív részvételére.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek