Hatalmas parkfoglaló operagálával nyitják meg az Eiffel Műhelyházat

Egészen pontosan az ünnepi hosszú hétvége előtti estén, augusztus 19-én rendezik meg azt a gálaműsort, amelynek ezúttal már az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont. A parkot hivatalosan most vehetik először birtokba a látogatók, akik előtt egyből a Magyar Állami Operaház művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lép színpadra.

Aki az elmúlt években egyszer-egyszer elhaladt a Kőbányai útnak a Hungária körút és Kőbánya alsó vasútállomás közötti szakaszán, az akár a 28-as villamoson zötyögve is láthatta, hogy az egykori vasúti járműjavító telep évekig kihasználatlanul állt csarnokai, épületei körül már jó ideje építési munkálatok zajlanak. 2015-ben ugyanis kiderült, hogy a műemléki védettségű Eiffel-csarnokot átépítik az Operaház háttérbázisává, ahol műhelyek, kellékraktárak sorakoznak majd, és amelyet a művészek gyakorló színpadként használhatnak. A munkálatok mára befejeződtek, januárban még a Kőbányai úti Északi Járműjavító néven ismert villamos megállóhely is új nevet kapott, mostantól Eiffel Műhelyházként szerepel a menetrendet jelező táblákon.

És bár már tavaly is voltak itt látogatható próbaelőadások, a hivatalos átadással egybekötött megnyitó a járvány miatt elmaradt, a csarnok körüli területen az utolsó simításokat azokban ez idő alatt végezték el. Így aztán mára befüvesítették a komplexumot körülvevő, tervezetten Kodály Zoltán nevére keresztelendő parkot, elkészültek a parkolók, az így létrejött egyhektáros közösségi téren pedig most már a szabad ég alatt is rendezhetnek előadásokat. Ezt teszik augusztus 19-én este is, ahol a hivatalos parkavatón húsz operaénekes három magyar karmester vezényletével, valamint az Opera zenekarának és énekkarának támogatásával ad elő egy-egy népszerű áriát.

Forrás: Gregor Hohenberg / Sony Music / Magyar Állami Operaház

A Parkfoglaló gála sztárvendége Jonas Kaufmann, a németországi születésű tenor lesz, akinek "neve mára egyet jelent a legmagasabb minőségű interpretációval, és aki a legnagyobb operai szupersztár, a legendás tenorok kiváló utódja" – fogalmaznak az Opera.hu weboldalán. A műsor első két részében a nemzetközi és magyar operairodalom népszerű részletei csendülnek fel Donizettitől Puccinin és Wagneren át Ránki Györgyig, de a könnyedebb műfajt képviselő Porgy és Bess, West Side Story vagy például A denevér című darabokból is lehet majd hallani részleteket. 

A Parkfoglaló gálán az Opera szólistái – Balga Gabriella, Bátori Éva, Boncsér Gergely, Fodor Bernadett, Fried Péter, Haja Zsolt, Kálmándy Mihály, Keszei Bori, Kovácsházi István, László Boldizsár, Meláth Andrea, Palerdi András, Rálik Szilvia, Schöck Atala, Szabóki Tünde, Szántó Andrea, Szegedi Csaba, Szemere Zita, Szvétek László és Wiedemann Bernadett – lépnek fél év után újra közönség elé, a műsor utolsó harmadában pedig Jonas Kaufmann válogat legkedvesebb áriáiból. 

A gálaest tehát augusztus 19-én este 18 órakor kezdődik, és előreláthatólag 22 óráig tart. Erre a parknyitó alkalomra összesen 2020 darab jegyet értékesítenek 5000 forintos áron, amelyet online és az Opera jegypénztáraiban lehet megvásárolni. Eső esetén a gálaestet az Eiffel Műhelyház belső terének ún. Óriásraktárában rendezik meg, amelyről augusztus 18-án döntenek, és amelyet az Opera weboldalán, közösségi oldalán publikálnak.

Jonas KaufmannForrás: Gregor Hohenberg / Sony Music / Magyar Állami Operaház

"A Magyar Állami Operaház a legmesszebbmenőkig figyelemmel van a hatósági előírásokra: rendezvénye 500 fő feletti, ám szabadtéri ültetett esemény, amelyen minden szék névre szól. A maszkhasználat, összhangban a hatályos rendelkezésekkel, nem kötelező, ám ajánlott" – fogalmaznak a szervezők, akik azt kérik a látogatóktól a nagy létszám miatt, hogy lehetőség szerint mindenki időben és tömegközlekedéssel, taxival vagy kerékpárral érkezzen (kerékpárút visz el az objektum előtt).

Az Eiffel Műhelyház előtt megálló 28-as és 28A jelzésű villamosok, a 9-es autóbusz, illetve a 300 méterre lévő 1-es villamos és a szintén közeli 3-as metró szállítja majd késő este is a látogatókat. Az Eiffel Műhelyház területén ugyanis kivételesen nem lesz lehetőség a parkolásra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek