Látványos irodalmi koncerttel vár a Fiumei sírkert az Emlékhelyek napján

Szabó Balázs Bandájának koncertjét fényfestéssel dobják fel a Fiumei úti temetőben az augusztus 29-i Emlékhelyek napján. Az eseményt hagyományosan május második szombatján tartották korábban, idén a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban nem marad el, a mohácsi csata évfordulóján rendezik meg. Országszerte 60 nemzeti és történelmi emlékhely 70 helyszínén tartanak programokat –jelentették be a pénteki sajtótájékoztatón.

A mohácsi csata évfordulójára emlékezve számos programmal készül a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, a látogatók többek között hagyományőrző bemutatókon és régészeti előadásokon vehetnek részt. Idén adják át első alkalommal az Emlékhelyek díját a fővárosi Fiumei sírkertben, ahol fellép Szabó Balázs Bandája a Csöndek fodrán című irodalmi koncerttel az Accord Quartet közreműködésében, a zenei élményt pedig különleges fényfestéssel teszik látványossá.

A Kossuth Mauzóleum előtt tart irodalmi előadást Szabó Balázs BandájaForrás: shutterstock.com/Miklos Greczi

A Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) honlapja szerint a Fiumei úton a látogatók vezetett séták és biciklis túrákon vehetnek részt, míg az Országházban és a Kossuth téren a bemutató séták mellett szintén koncert várja az érdeklődőket. Látogatható lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új központjának helyet adó Ludovika főépülete és annak felújított lovardája, illetve a budai Várnegyed intézményei is programokkal vesznek részt augusztus utolsó hétvégéjén. 

Az Emlékhelyek napjának megnyitóját idén a pákozdi nemzeti emlékhelyen tartják. A programok teljes listája az Emlékhelyek napjának honlapján olvasható.

Blaha Lujza síremléke a Fiumei úti sírkertbenForrás: pixabay.com / bici
Járja be a Fiumei úti sírkertet úgy, ahogy még sosem tette!
Keressék meg a Gundel-palacsinta receptjéhez köthető sírokat, derítsék ki, hová temették a kommunizmus élharcosait, vagy, hogy kinek építették a legnagyobb mauzóleumot. Ha megtették, meglátják, egészen más szemmel néznek majd ezután a Fiumei Úti Sírkertre. Lassan úgyis itt az aranyszínű, zörgő faleveles ősz, tegyenek egy kellemes sétát a mi kis nemzeti panteonunkban! Néhány éve mi is egy vezetett sétán jártuk be a sírkertet, itt mutatjuk, merre kalauzoltak akkor minket.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek