Augusztus elejétől nem lesz látogatható hazánk egyik legismertebb temploma

A román kori jáki apátsági templom restaurálása és átfogó építészeti felújítása augusztus 3-tól előreláthatólag 2022. március 31-ig tart majd. Ez idő alatt olyan látogatóközpontot is létrehoznak, amely a Ják-nemzettséget, a település történelmét és az egykori apátsági kolostor életét mutatja be.

A 2000-es években megszakadt régészeti feltárások is folytatódnakForrás: Pixabay.com

Az egyházmegye által kiadott tájékoztatóban azt írták, hogy azok a tervezési munkák is befejeződtek mostanra, amik a templom és a kápolna építészeti felújításához, illetve az úgynevezett apáti házhoz kapcsolódó, új kiállítótér létrehozásához szükségesek.

Az új kiállítótérben mutatják majd be a templom híres nyugati kapujának és szentélyének eredeti szobrait, mivel az épületen nem lehetséges tovább megőrizni a faragványokat. A romlásnak indult alkotásokat évek óta másolatokkal helyettesítik.

A Szent György-templom déli, majd északi mellékhajójának restaurátori feltárása már az év elején megkezdődött. Az elkövetkező időszakban ezt követi a falfelületek és tagozatok tisztítása, a sérülések javítása, valamint a festett felületek konzerválása, restaurálása. A felújításba beletartozik még az épületegyüttes részét képező Szent Jakab-kápolna tetőszerkezetének, oltárának és faliképeinek rendbetétele is – olvasható a Turizmus.com oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek