Ide utazzunk, ha nem bírjuk ki a telet wellness nélkül!

Hazánk termálvízkészlete világszinten is egyedülálló, az ország gyógyvizekben gazdag fürdőhelyei minden korosztályt tárt karokkal várnak. A téli hideg, illetve az országban sok helyen latyakos, szürke idő pedig szinte űz minket, hogy a testünket és a lelkünket is egy kellemes fürdőhelyen melegítsük fel. Választási lehetőségünk pedig van bőven. Mi most Egerből, Hévízről, Zalakarosról és Gyuláról gyűjtöttük össze a legfontosabb wellnessinformációkat.

Zalakaroson télen-nyáron élvezhetjük a megújulást

A Zalakarosi Fürdő nemzetközi hírű gyógylétesítmény. Gyógyvizes beltéri és kültéri élménymedencéiben mindenféle vízi attrakció, vadvízi sodrás, vízernyő, nyakzuhany és pezsgőfürdő teszi izgalmassá és ha azt kívánjuk, nyugtatóvá a fürdőzést. Érdekesség, hogy a fürdő első fedett épületét 1975-ben adták át, és ez akkora eseménynek számított Zalakaros életében, hogy a "fedett" szó a mai napig használatban maradt. De emellett a fürdő történetében is mérföldkőnek számított, hiszen ekkortól valósulhatott meg a szezontól független egész éves nyitvatartás, és elindulhattak a gyógyvízre épülő gyógyászati szolgáltatások.

Forrás: Zalakarosi Fürdő

Idővel a 2 gyógyvizes medence mellett helyet kapott egy pihenőtér, ahol kényelmes ágyakon szusszanhatunk egyet a kezelések közötti időben. Majd kialakítottak egy hideg vizes medencét, és az újabb és újabb bővítések során létrejött az Élményfürdő, valamint a Gyógy- és Termálvilág.

Az utóbbit 1992-ben adták át, 2019 júliusa óta azonban teljesen felújított állapotban használhatjuk. A jellegzetes kupolás fürdőcsarnokot és a vele közvetlen kapcsolatban álló gyógykertet úgy újították fel, hogy a patinás medencetér hangulata megmaradjon, de a modern és energiatakarékos építészeti megoldásokkal, a burkolatokkal, a kényelmes pihenőbútorokkal megfeleljen a mai kor elvárásainak. A kupolák alatti beltéri medencecsoport három eltérő víztöltettel rendelkezik, és egész évben használható, a szabadtéri, gondozott sziklakerttel körülölelt, különleges atmoszférájú gyógykerti medence pedig a hideg hónapok kivételével, márciustól várja a vendégeket.

A fürdőben, ha már megtapasztaltuk a meleg vizes fürdőzés, a lágyan simogató buborékok, vagy az erőteljesen masszírozó vízsugarak áldásos hatását, akkor zárhatjuk a napot egy wellnesskezeléssel is. A kínálat nagyon széles. Választhatunk például relaxáló aromamasszázst, csokoládémasszázst, talp-reflexmasszázst, csakramasszázst és lávaköves masszázst, sőt még for man aromaolajos masszázst is, férfias illatú aromaolajokkal.

Nyári hangulatForrás: shutterstock / Janna Janina

Belépőjegyárak tekintetében január 3-tól május 19-ig (kivétel a hosszú hétvégéken és tanévközi szünetekben) kedvezményes időszak van.

A Gyulai Várfürdőben még felfelé is csúszdázhatunk

Ennyi medencét egy helyen nem sokfelé látni! A Gyulai Várfürdő bizony 23 medencével büszkélkedhet, és 5 500 négyzetméternyi vízfelülettel. Aki nem gyógyulni érkezik ide, csak egy kicsit kikapcsolódna, elvonulna, és szeretné újra hallani a fürdők jellegzetes zajait, akkor a 2013-ban megnyitott AquaPalota jó helyszín lehet hozzá. A Gyulai Várfürdő ezen részén egész évben várják a családokat, a fiatalokat és azokat, akik elsősorban nem a gyógyvíz miatt látogatnak el a fürdőbe.

A létesítmény több mint 6000 négyzetméteres és számtalan élményelemet találunk benne 6 medencére leosztva – sodrófolyosó, álló-, és fekvőmasszázsok, vízesések, buzgárok, nyakzuhanyok, családi csúszda, "fényalagút" testcsúszda, felfelé tartó "fel(l)ejtő" fánkos csúszda, kalózhajó vízi csúszda és vízköpő kisállatok. Bár az élményelemek nem csak a gyerekeknek okoznak örömet, amíg ők csobbannak, a felnőttek pihenhetnek a vízi bárban vagy az új szaunavilágban.

Az átépített és kibővített Castello Wellness- és Szaunaparkban három kültéri szaunaház, két beltéri infraszauna és egy gőzkabin közül választhatunk, illetve használhatjuk a kültéri jakuzzikat, a merülődézsákat és dézsazuhanyokat is. Ha pedig kiáztattuk magunkat, akkor a téli hónapokban a hangulatos beltéri pihenőben szusszanhatunk, tavasztól pedig a kültéri pihenőteraszokon álmodozhatunk a következő csobbanásról, vagy wellnesskezelésről. A szaunaparkot a pénztáraknál megváltott külön belépővel látogathatjuk, ami a megváltás napján időkorlátozás nélkül érvényes.

A Gyulai Várfürdő kupolája alattForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Ha pedig éjszaka fürdőznénk, akkor január 22-től készülhetünk az élményre, ugyanis ekkortól nyílik meg a Castello Szaunapark Polip medencéje mellett a Lovarda három medencéje is, ahol szombatonként 20 és 0 óra között lesz lehetőség éjszakai wellness fürdőzésre.

Az AquaPalota hétfőtől péntekig 12-től 19 óráig tart nyitva, szombaton és vasárnap pedig 10 órától 19 óráig. A Gyógy- és strandfürdő pedig 8-tól 19-ig látogatható.

Egy cseppnyi, egri időutazás

Eger városának bejárásához kell legalább egy hét, és még lehet, hogy így is keveset mondtam. Mi már próbálkoztunk nevetségesen rövid, egynapos túrával és négynapossal is, a vége mindegyiknek az lett, hogy a fürdők és uszodák háromszögében kötöttünk ki, ami egy karnyújtásnyira van a Varkocs-kapu alatt elterülő Tinódi Sebestyén tértől.

Az egri Török fürdőForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Itt az egyik sarokban találjuk a 2018 szeptemberében megnyitott Bárány uszodát, a másikban a Bitskey Aladár uszodát, a harmadik sarokban pedig ott van a Török fürdő és az Egri Termálfürdő együttese. A több évszázados múltra visszatekintő Török fürdő török medencéje még 1610 és 1617 között, a török hódoltság ideje alatt épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A fürdő többi részét az évszázadok alatt fokozatosan hozzáépítették az eredeti építményhez. A körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal beburkolt kupolát 1980-ban újították fel, azóta is bearanyozza a fürdőbe érkezők mindennapjait.

A Török fürdőben és az Egri Termálfürdőben az a jó, hogy a két intézmény között biztosított az átjárás, és kombinált jegy is kapható. 

Az 1932-ben megnyitott Egri Termálfürdő 5 hektáron terül el, és fedett-nyitott vízi élményszigete 13 medencével, sportpályákkal és játszótérrel várja a fürödni- és kikapcsolódni vágyókat. Az egész évben nyitott fürdőben modern körülmények között élvezhetjük a radonos gyógyvíz, illetve a kénes termálvíz jótékony hatásait.

Az intézmény északi részén inkább a gyógyvizes, csendesebb fürdőző funkciók telepedtek meg, míg a déli területen, a gyermekbarát, fiatalosabb strandolás kapott helyet. A termálfürdő parkja sem hétköznapi. Ha itt teszünk egy sétát, több védett növényfajjal is találkozhatunk, sőt átjárhat minket egy több mint 250 éves keleti platánfa energiája is, melyet 2012-ben Magyarországon, 2013-ban pedig Európában is az Év Fájának választottak. 

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén találsz kedvezményes ajánlatokat, szállodák, turisztikai attrakciók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés" néven különböző ajánlatokkal várnak. A kedvezmények teljes listája itt található meg: Csodasmagyarorszag.hu/teli-ajanlatok

A Termálfürdő január 3. óta az érsekkerti pénztáron keresztül közelíthető meg, hétfőtől csütörtökig és vasárnap reggel 9-től 18 óráig, pénteken és szombaton 9-től 0 óráig.

Hévíz kincsei kiapadhatatlanok

Vannak olyan ismerőseim, akik több tíz éve, mindig ugyanabban az időszakban visszajárnak Hévízre; ez amolyan családi hagyomány náluk. És valószínűleg nem ők az egyetlenek, akiknél ez beragadt. Viszont mivel Hévíz folyamatosan változik és megújul, nem mondhatjuk, hogy a múltban ragadtak volna. 

Hévíz madártávlatbólForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Tagadhatatlan, hogy a Hévízi tófürdő és környéke azért világhírű, mert Földünk legnagyobb biológiailag is aktív, tőzegmedrű, termálvizű gyógytavának számít. Vízfelülete 4,4 hektár területű, amin több helyen is csodás tavirózsák között lebeghetünk tova a vízen. De ez a lebegés – amit úszószivacs nélkül nem is olyan könnyű kontrollálni – valószínűleg nem csak a virágoknak köszönhető, hanem a víz magas ásványanyag-tartalmának is. A tó forrása ugyanis egy 38 méter mélyen található barlangban fakad, ahol több tízezer éves hideg és meleg karsztvizek keverednek. A forrás megtalálására egészen 1975-ig kellett várni.

Mi van a világon egyedülálló tó feneke alatt?
A részletes feltárás ideje alatt megállapították, hogy a forrásbarlang folyosója nagyjából 4 méter hosszú, a barlang pedig 17 méter átmérőjű és 14 méter magas. Amint a Heviz.hu oldalán olvasható, a gömbfülkét 40-41 méteres mélységben egy iszapréteg osztja ketté, a keleti oldalán lévő kráterből tör fel a 17,2°C-os hideg víz (ez a 80-as évek második felében eltűnt) míg nyugati oldalán, 45-46 méter mélységből tör elő a 41,3°C-os termál víz. A barlangban az extrém körülményekhez alkalmazkodó sugárgombák és édes vízi szivacsok élnek. 1980-ra azt is sikerült megállapítani, hogy a hideg víz kora megközelítőleg 8 000 év, a meleg vízé pedig 12 000 év.

A Tófürdő partján található Festetics Fürdőház majdnem egy éve, 2021. február 17-én nyitott meg teljesen megújulva, egy négycsillagos szálloda színvonalának megfelelően. Azóta wellness- és terápiás centrumként várja a vendégeket, köztük a fiatalabb generációt is, amelynek széleskörű rekreációs és wellness szolgáltatásokat biztosít.

Festetics FürdőházForrás: Hévíz.hu

A háromszintes épületben wellnessrészleg, szauna, gőzfürdő, jégfürdő, sóbarlang és medencék találhatók, emellett modern terápiás, illetve szépészeti részleg, azaz hidroterápia, masszázs, szépségszalon, iszapkezelők és mozgásterápia várja az idelátogatókat.

A Tófürdő március 27-ig csak a Schulhof-bejárat felől és Festetics Fürdőházon keresztül közelíthető meg, és reggel 9-től 17 óráig tart nyitva. A Fürdőház már 8:30-től várja a vendégeket és 19 órakor zárja a kapuit.

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek