5 kihagyhatatlan program Gyulán, mely jól kiegészíti a fürdőzést

Gyula Budapestről 2 óra alatt elérhető, és minden évszakban tartogat meglepetéseket. Cikkünkben igyekeztünk összeszedni a legérdekesebbeket, a modernizált Gyulai Almásy-kastély programjaitól kezdve az Élővíz-csatorna látványán át az Odalent - Kalandpince szabadulószoba és a Gyulai Várszínház kínálatáig. Tartsatok velünk egy tartalmas utazásra!

A Magyarország délkeleti régiójában, Erdély kapujában található Gyula városa közel 800 éves múltra tekint vissza. Békés megye egyik leglátogatottabb vidéke, ahova az utazók elsősorban a híres Várfürdő, az Almásy-kastély Látogatóközpont és a vár miatt érkeznek, melynek bástyájáról jó időben a bihari hegyeket is tisztán lehet látni. Amint Gyula rövid történetében is írják, a településen már a Krisztus utáni századokban, a római császárság korában is sokan laktak, de a város születése az Árpád-kor végére tehető. 

A gyulai vár napfürdőzikForrás: Visitgyula.hu / press

Gyula neve először Károly Róbert királyunk 1313-ban lelt két oklevelében szerepelt. Az 1390-es években már egy 44 településből álló uradalom központja Gyula. Ennek az uradalomnak 1403-tól Maróti János a birtokosa, akinek az idejében elkezdik építeni a Körös egyik kanyarulatában a gyulai téglavárat. Évszázadokkal később, a valamikori erődítményt 1956 és 1961 között kezdik el tervszerűen feltárni, majd 1964-ben a falai között megkezdi működését a Gyulai Várszínház. Egy évvel később a helyreállított várban megnyílik az első kiállítás. '89-ben újabb restaurálás következik, majd 2005-ben ünnepélyesen megnyitják a vár aktuális állandó történeti kiállítását.

Jelenleg a várban egy interaktív dioráma és AR-es kiállításvezető segítségével járhatjuk végig a kiállítást, és szinte ott érezhetjük magunkat a vár 1566-os ostrománál. A várba a jegyár 2100 forint.

Vártoronyból a medencébe

A legtöbb embert valószínűleg a Gyulai Várfürdő vonzza a városba. A gyógyvizes lazulás, az egészséges izzadás, a jó kedvű pancsolás ígérete. És ezt a Gyulai Várfürdő, illetve élményfürdője, az AquaPalota be is tartja. A fürdőkomplexum a téli hónapokban éjszakai wellnesslehetőséggel és szaunaszeánszokkal, nyáron pedig családi programokkal és vízi partival várja a vendégeket.

Várostörténeti séták

De a vizes élményeken kívül is akad bőven látnivaló a városban. Gyula majdnem 800 éves történetét nem lehet úgy leírni, hogy ne maradnának ki belőle fontos részletek, éppen ezért jó, hogy a városba látogatva érdekes és informatív városnéző túrákon vehetünk részt. Ezeken a sétákon a város történelmi épületei, meghatározó személyiségei és természeti értékei állnak a fókuszban. A hét különböző napjain induló tematikus városi séták minden alkalommal más-más szemszögből, helyi történeteken keresztül mutatják be a város épületeit, a Gyulához kapcsolódó neves személyeket, valamint a várost átszelő Élővíz-csatornát és annak élővilágát.

Az Élővíz-csatorna is jó program: a várost átszelő folyamocska gyönyörű, romantikus sétautakra hívogat. A belvárosi részen nyáron és tavasszal csónakázni is lehetForrás: Shutterstock.com / Veronika Kovalenko

A szecesszió nyomában című sétát például minden csütörtökön 14 és 16 óra között rendezik meg, és létszámtól függetlenül indul. A sétajegy ára 2500 forint, de felhasználható rá a Visitgyula Card, ami 20% kedvezményt biztosít. A Gyulai történetek és legendák séta péntekenként indul 15 és 17 óra között, a Sorsfordító gyulaiak pedig szombatonként 15 és 17 óra között. A jegyárak mindhárom sétánál megegyeznek.

Igéző belvárosForrás: Shutterstock.com / Boerescu

A sétavezetők mindannyian lelkes lokálpatrióták, így az általuk vezetett túrák során a résztvevők egyedi perspektívából ismerkedhetnek meg a történelmi fürdővárossal – olvasható a Gyulai TDM részünkre megküldött 2022-es programajánlójában, illetve a Visitgyula.com oldalon.

Kalandos szabadulószoba

A Tourinform iroda épületében működő Odalent Kalandpince izgalmas rejtvényeivel egy órán át tartó játékos szórakozást kínál a családoknak és kisebb társaságoknak is. Így ha netán kint éppen hideg és latyakos az idő, és már kiáztattunk magunkból minden méreganyagot a Várfürdőben, akkor sem kell a hotelszobában kuksolnunk. Az egy órás játék minden nap 10-től 20 óráig foglalható, minimum 2 órával a játék kezdete előtt. A részvételi díj két személy részére 6000 forint, három személy részére 7000 forint és így tovább. A pincében maximum 5-en férnek el, és tudnak kényelmesen játszani.

A modernizált kastély felejthetetlen élmény

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont egy interaktív, érintőképernyőkkel, hologramokkal, hang- és fényhatásokkal kibővített kiállítást tár elénk, mely nem csak az egykor itt élt főurak hétköznapjaiba, hanem a személyzet mindennapjainak izgalmas részleteibe és titkaiba is beavat minket, miközben korhű ruhákba bújva járhatjuk végig a múlt és a jelen egymásba olvadó tereit.

A fényárban úszó kaland-kastélyForrás: Visitgyula.hu / press

Sőt most már a felújított Stefánia-szárnyba is bepillanthatunk, melyet nemrég adtak át a nagyközönségnek, mint esküvői, báli, vagy elegáns konferenciahelyszínt. A több méter hosszú teremben gyönyörű kristálycsillárokat csodálhaunk meg, melyeket akár látványos fénytechnikával is meg tudnak világítani a technikusok.

Rengeteg program vár ránk a falai közöttForrás: Visitgyula.hu / press

Ebből a teremből egy elképesztő konyha nyílik, ahol megtartották a mázas kemencéket, de az enteriőrbe bekerültek a modern elszívóberendezések is, így többfunkciós látványkonyha jött létre, ahol akár kóstolókon is részt vehetünk, ha csekkoljuk a látogatóközpont gasztronómiai programkínálatát. De ha ennyi időnk nincsen, akkor térjünk be a Csemegetárba, ahol gyulai finomságokat lehet megkóstolni és megvásárolni. Ha pedig gyertyafényes kastélytúrán vennénk részt, amit minden szombaton 17:30-tól tartanak, akkor regisztráljunk rá a vezetés napján 15 óráig. A gyertyafényes séta jegyára 2900 forint személyenként.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot egyébként 2018-ban Európa legjobb 40 múzeuma közé választották, szóval ha Gyulán járunk, ezt a programot semmiképpen se hagyjuk ki. Csak arra figyeljünk, hogy a központ hétfőnként zárva van, egyébként pedig 9-től 17 óráig tart nyitva. Az állandó kiállításra 2500 forint a belépő, a kombinált jegy pedig 4300 forint, de ezzel megnézhetjük a központot, az állandó és az időszaki kiállításokat, a toronykilátót és a Gyulai várat is.

Az Erkel Emlékház és a Várszínház

Az Erkel Ferenc Emlékház a város híres zeneszerzőjének relikviáit, illetve a család személyes hagyatékát mutatja be. Az élményalapú ismeretszerzés érdekében ez a kiállítóhely is interaktív elemekkel bővült. A Gyulai Várszínház a nyári szabadtéri évada mellett az egész évben üzemelő kamaratermében kínál kulturális élményeket. Kínálatukban a műfajok széles skálája fellelhető, így a klasszikus és modern műfaj kedvelői egyaránt találnak kedvükre valót.

Esti hangulatForrás: Shutterstock.com / Ion Sebastian

A tavaszi időszak első rendezvénye a Gyulai Virágok Fesztiválja lesz. Az elmúlt években a pandémia miatt sok más programmal együtt ez is elmaradt, de idén mindenki nagyon bízik benne, hogy újra megvalósulhat. Már csak azért is, mert a tervezett időpontban, május 7-től 8-ig, Gyula városát elöntik majd a szebbnél szebb virágok. De lesznek családi programok, esti koncertek és szakmai előadások is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek