A szaunázás testi és lelki hatásai, és amiért poszt-covid időszakban se mondjunk le róla

Szaunázni nemcsak télen, hanem egész évben érdemes, poszt-covid időszakban pedig talán még jobban, mint valaha. Az alábbiakban mutatjuk is, hogy miért.

Kevesebb betegség, magasabb várható élettartam

Mire is jó a szauna? Nos, szerencsére egy egész sor kutatás bizonyítja, hogy a rendszeres szaunázás hatékony fegyver a szív- és érrendszeri, légzőszervrendszeri megbetegedések ellen, valamint az immunrendszert is erősíti. Azok körében, akik rendszeresen látogatnak el a finn szaunába, amely 80-100 Celsius fokos, néhány perces szaunaélményt jelent, nemcsak bizonyíthatóan kevesebb a hirtelen szívhalál, a magas vérnyomás és a stroke, de a várható élettartamuk is magasabb. Kevesen tudják, de a szauna a különféle neurokognitív betegségek – a krónikus bőrelváltozások, a reuma és a krónikus fejfájás – kezelésében is eredményes terápiás eszköz, valamint rendszeresen rendelik el álmatlanság ellen, illetve különféle alvászavarok kezelésére is.  

Forrás: Forrás:Bükfürdő Thermal & Spa

Egy csomó izzadt, pucér ember egy kicsi, szellőzés nélküli helyen összezárva egy nemzetközi pandémia fináléjában? Igen, ezzel kapcsolatban azonban jó hírünk van. A vírusok és baktériumok a hőmérsékleti változásokra bizonyítottan érzékenyen reagálnak: a vakcinákban jelenlévő vírusokat igen gyakran magas hőfokon deaktiválják, hogy azok ne okozhassanak megbetegedést. Maga a COV-Sars vírus, a covid-járvány okozója, a kutatások szerint 55-65 Celsius fokon 15-30 perc után már elveszíti fertőzőképességét, tehát szaunai környezetben egyszerűen képtelen terjedni. Érdekesség, hogy azokban az északi országokban, ahol az otthoni szaunahelyiség nem számít ritkaságnak, a rokonok és a barátok a közösségi távolságtartás idején is rendszeresen találkoztak az otthon legforróbb pontján...

Széchenyi 2020, készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.
Élményteli Bükfürdő és környéke

Bükfürdő és környéke rengeteg élményteli lehetőséget kínál nyáron is! A fürdő csodás gyógyvize, 14 hektáros parkja és exkluzív, 10 kabinos szaunavilága mellett golfozás, borkóstoló, kalandparkok és különböző nehézségű kerékpártúrák várják az idelátogató vendégeket. (X)



Megelőzés és a már meglévő légúti betegség kezelése

Nem véletlen az sem, hogy a légúti megbetegedések pont télen támadnak: ilyenkor az orrüreg a test leginkább hűvös pontja, a kiszáradt légutak által termelődő vastagabb nyálkaréteg pedig kedvező táptalaj a vírusok számára. A hőmérséklet mellett a szauna párás, nedves közege is segít az orrnyálkahártya védekezőképessségének fenntartásában, ezért a szaunát igen gyakran közönséges vírusos megbetegedések esélyének csökkentésére is szívesen ajánlják szakmai berkekben.

Úgy tűnik, ha rendszeresen, legalább havonta egyszer elmegyünk szaunázni – és miért ne élveznénk ki ennek a legkülönfélébb módjait is –, akkor egész évben kisebb eséllyel fertőződünk meg bármilyen vírussal, hiszen orrunk nyálkahártyája megfelelő védelmi vonalat biztosít számunkra.

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa

A náthára azt mondják, gyógyszeres kezeléssel hét nap, anélkül egy hét alatt gyógyul, míg az influenza kapcsán ugyanez a mondás tizennégy napról versus két hétről szól. Úgy tűnik azonban, van, ami azonnal segít a tünetek enyhítésében és a gyorsabb gyógyulásban: ez pedig a szauna. Finnországban éppen ezért megszokott dolognak számít a klasszikus téli, vírusos légzőszervrendszeri betegségek otthoni szauna-kúrája: már napi 20-30 perc 43 Celsius fokos kezelés is elég ahhoz, hogy a betegség tünetei csökkenjenek, és a gyógyulás akár napokkal rövidüljön.

A méregtelenítést és a fogyást segíti, de a léleknek is jót tesz

Az extrém magas hőmérséklet az izzadás által a méregtelenítés folyamatát, illetve a fogyást is segíti. Különösen így van ez akkor, ha szauna után rögtön a kabin melletti hideg vízben is megmártózunk: ebben az esetben beindul a diurézis, vagyis a fokozott vizeletkiválasztás folyamata, ami tovább segíti a detoxifikációt. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a szaunázás pótolja a rendszeres sportot és az egészséges táplálkozást, de azoknak garantáltan hatékony kiegészítő kezelése lehet. Kutatások bizonyítják, hogy a szauna segít abban is, hogy a pihentető alvás állapotába eljussunk, alvási ciklusaink normalizálódjanak, ami önmagában az életminőség javulását hozza magával.

A szauna aktív relaxációnak számít: ez azt jelenti, hogy miközben pihenünk és kikapcsolódunk, a szervezetünk folyamatosan reagál a hőstresszre, kedvező folyamatokat elindítva ezzel. A szaunába a magas hőmérséklet és a pára miatt nem vihetünk újságot, könyvet vagy telefont, ezért aztán itt az ideje a befelé figyelésnek, az ellazulásnak, a belső csendnek. Azok, akik egyébként idegenkednek a testet és lelket ellazító meditációtól, a szaunában szinte rákényszerülnek, hogy azonnal megálljt parancsoljanak zakatoló elméjüknek. Ha társaságban megyünk szaunázni, kiváló lehetőség nyílik a feltöltő beszélgetésekre, a minőségi együtt töltött időre, hiszen ha valahol, hát itt biztosan senki sem tudja kedvenc kütyüjét nyomkodni.

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa

A testet-lelket harmonizáló eszközként ismert jóga egyik fő alappillére sem véletlenül a tudatos légzés: a friss kutatások szerint a szaunában az ember ösztönösen jobban figyel a légzésére, ami kedvező fiziológiai folyamatokat indít el. A magas hőmérséklet és páratartalom segít abban, hogy hajlékonyabbak legyünk, a Bikram-jóga épp erre a nyilvánvaló hatásra épít (90 perc jóga 40 fokra felfűtött helyiségben), ez az előny pedig a szaunában is érezhető: ha finom bemelegítés után itt próbálkozunk a már ismert ászanákkal, jó eséllyel nagy áttöréseket érhetünk el. A kutatások szerint már egyetlen alkalom után is kisimul és frissebbnek érzi magát az ember, a rendszeres szaunázás pedig egy sor krónikus betegség megelőzésére és kezelésére lehet hatékony válasz.

A cikk megjelenését a Bükfürdő Thermal & Spa® támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek