Eddig csak csodáltad, most már kóstolhatod is, amit a Festeticsek ránk hagytak

A keszthelyi Festetics-kastély egyik legújabb látnivalója a fényűző díszebédlő, amely bemutatja, hogyan terítettek a főnemesi család számára a lakomákhoz. Levéltári kutatásoknak köszönhetően arra is fény derült, hogy mi illatozott a tányérokon, és az ezüstvillák hegyén. A gasztroszakemberek most először tárják elénk a titkot, hogy úgy ehessünk, ahogy a kastély egykori lakói. Kóstold meg te is a modernizált korabeli recepteket a május 27-én kezdődő 1 hetes, első Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten nyolc helyszínen a Balatonnál!

Mit adtak nekünk a Festeticsek?

Magyarország legreprezentatívabb és leglátogatottabb barokk kastélya méltán az első számú látnivaló a Nyugat-Balatonnál. A 18-19. századi magyar arisztokrácia tárgyi kultúrájának kiemelkedő darabjait akár minden évben megnéznénk a tónál járva.

Keszthely egyik ékessége, a Festetics-kastélyForrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay

A közelmúltban több szép új enteriőrrel is bővült a kastély állandó tárlata: az empire-rokokó stílusú Fehér tükörteremből díszebédlő lett, közepén hatalmas asztallal és pazar terítékkel, és a kis herceg, Festetics IV. György gyerekszobáját, valamint édesanyja és dadája helyiségeit is szépen újraalkották. A Festetics-örökségnek az imponzáns kastély azonban csak egy eleme. A család élete 200 éven át fonódott össze a Nyugat-Balaton és tágabb értelemben egész Magyarország fejlődésével.

Így terítettek egykor a FesteticseknekForrás: Travelo

Ezalatt kiemelkedő szerepet játszottak a Festeticsek hazánk politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében. A grófi-hercegi család nevéhez fűződő nevezetességeket, szellemi és kulturális hagyatékukat egy több településen átívelő útvonalra fűzték fel a térségben. 

A szerelemből született fasor

A 25 helyszínt felfedezheted autóval, gyalogosan, vagy biciklivel. Ha a bringát választod, egy meglepetésre készülj: a Balatonnál tekerni tavasszal még kellemesebb, mint nyáron. Egy májusi hétköznap hosszú kilométereket tehetsz meg úgy, hogy csak egyetlen (osztrák) házaspár jön veled szembe, még nem perzselődsz szét a napon, de ha bevállalósabb vagy, már meg tudsz fürdeni a Balatonban.

Két keréken a tónálForrás: Pixabay - pasja1000 / 3325 images

A négyévszakos éttermekben jókat ehetsz, és élvezheted, hogy nincs zsúfoltság. És amit egyedül csak a tavasz tud: hogyha leszáll az alkony, olyan szerelmi zene-bonával ajándékoz meg a természet a nádasok mentén, ami a legszebb szimfóniákkal is vetekszik. Nem kell jobb háttérzene az esti tóparti tekeréshez, és ezt tényleg csak tavasszal hallhatod, mert a nászidőszak hangjai nyárra sajnos elhalkulnak.

A 130 éves fenyők között visz az út a majorságbaForrás: Travelo

A 25 Festetics-helyszín közül személyes kedvencünk a Fenyves Allé, Magyarország leghosszabb és legidősebb kettős feketefenyő fasora.

Születése egy különleges szerelemnek köszönhető, mint annyi minden Keszthelyen és környékén. Festetics II. Tasziló szenvedélyesen rajongott feleségéért, skót Lady Mary Hamiltonért, aki a monacói herceggel kötött boldogtalan, elboronált frigyét cserélte le sírig tartó, harmonikus szerelmi házasságra Tasziló herceggel. A minőségi cserével mi is boldogak lehetünk, hiszen a két ember egymásra találásának köszönhetjük az ernyős lombú feketefenyők több kilométer hosszú sorát.

Közös toszkán utazási élményeik inspirálták a házaspárt, hogy nálunk is meghonosítsák a mediterrán fafajt. A valamikor 950 fenyőből ma már csak 650 áll, de így is olyan hatásos és drámai az allé, mintha egy természet alkotta "vörös szőnyegen" hajtanánk ki a kastélyból az uradalmi birtok központjába, Fenékpusztára, ahogyan annak idején a herceg és a hercegné tették.

Új múzeum és kilátó

A fenékpusztai Festetics-majorság az idei nyár egyik nagy családi slágere lehet a Balatonnál. Télen adták át a múzeumot, amelyet az egykori mezőgazdasági komplexumból alakítottak át. A nyolc épületből négy teljesen új külsőt és belsőt kapott. Modern tárlataik ötletesen, a mai igényeknek megfelelően vezetnek be a Festetics-birtokon egykor virágzó állattenyésztés világába, többek között a lótenyésztésbe, amelyet európai rangra itt emeltek hazánkban.

Régi fényében FenékpusztaForrás: Travelo

Kihagyhatatlan Festetics-helyszín még a tavaly átadott kilátópont Balatongyörökön. Györök – ahogyan Tihany is – félsziget, amelyről nemcsak a tavat látni, hanem a Tapolcai-medence tanúhegyeit is. Az ottani feketefenyőket is a hercegi pár ültette, akik gyakran kocsiztak ki főnemesi és királyi vendégeikkel, hogy a Balaton legszebb panorámáját tárják eléjük.

A Szépkilátó és Lady Hamilton emlékhelye BalatongyörökönForrás: Travelo

Krisztus a szőlőtőkén

A közeli Vonyarcvashegyen a Zenit Balaton Étterem főépülete 1820 táján még présháznak épült. A történet szerint Lady Hamilton már akkor megelőlegezte számára az éttermi funkciót, hiszen a görögül vendéglőt jelentő taverna szóval illette a szép, klasszicista épületet, amikor először meglátta.

Az igényesen rekonstruált reformkori épület műemléki védettséget élvezForrás: Zenit Balaton Étterem/Facebook

A vonyarci présház az egyik legjelentősebb borászati Festetics-központ volt. Az alatta húzódó, tágas terekkel kialakított, téglafalú pince izgalmas borászati és gasztronómiai kiállításként működik olyan tárgyi kuriózumokkal, mint a 2000 éves szőlőművelési eszközök, egy kelta kori ivóedény és egy 15. századból származó dombormű, amely Krisztust szőlőtőkére feszítve ábrázolja.

A Festetics Helikon Taverna múzeum az egykori borospincébenForrás: Travelo

A pincében egy bortrezor is található, amelybe évente 70 tételt válogatnak a Balaton Borrégió legnívósabb pincészeteiből. A keszthelyi kastélyban dolgozó történészeknek köszönhetően a Festeticsek által meghonosított borkultúra mellett a család étkezési hagyományai is fennmaradhatnak, mivel előkerült néhány ünnepi lakomájuk menüsora. Ezeket Varjú Viktor és Ács István mesterszakácsok aktualizálták a mai konyhai technológiákra hangolva a Zenit Hotel és Étteremben, hogy a Festetics Gasztronómiai Éttermi héten megkóstolhassa őket az utókor.

A zalai dödöllével és rákpaprikással tálalt fogasForrás: Zenit Balaton Étterem/Facebook

A mágnások ételei modern köntösben

A programot hagyományteremtő céllal Keszthely Város Napjához kötődően rendezik meg május 27. és június 2. között. Ebben az időszakban nyolc keszthelyi és a város környéki étteremben színesítik az étlapot a Festetics család nevéhez köthető fogások.

Ezekkel a fogásokkal várnak a programban részt vevő éttermek
LEVESEK

- Saláta leves sült saláta szívvel és vargánya gombás fással

- Festetics halleves

ELŐÉTEL

- Libamáj terrine rétegezett alma tortával, mazsolás kalács

FŐÉTELEK

- Vörösboros szarvas lapocka pirított csontvelővel, ceruzabab, Anna burgonya

- Fogas filé rák paprikással és vajas galuskával, saláta szívvel

DESSZERTEK

- Somlói galuska

- Festetics tortácska

- Rizspuding Császárné módra friss gyümölcsökkel

Fodor Márk a Taverna épületében működő Zenit Hotel igazgatója mindent tud a nemesi család múltjáról, és komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy az utókor számára is megmaradjanak értékeik. Ő az egyik motorja az éttermi hétnek, és bemutatja, milyen fogásokkal és borpárosítással várják a vendégeket.

Hol kóstolhatjátok a Festetics fogásokat?

Halász Csárda – Keszthely

John's Pub and Restaurant -Keszthely

Tompos Étterem Keszthely
Vadaskert Vendéglő – Keszthely
Anita Étterem – Gyenesdiás
Zenit Balaton Étterem – Vonyarcvashegy
A Páholy – Balatongyörök
Zöld Elefánt Étterem – Zalaapáti

Fenséges halléjük menüsoruk fénypontja. Egy tejszínes, kurkumás, kapros leves a pirospaprika előtti időkből a legnemesebb balatoni hallal, a fogassal és garnélával. Utóbbi modern parafrázisa az ízletes folyami ráknak, amivel a Festeticsek idejében még tele volt a Zala-folyó és a Balaton. Márktól megtudjuk, hogy a Zalában újra megjelentek az apró vízi állatok.

A kurkumás Festetics halleves egészen más műfaj mint a paprikás halászléForrás: Zenit Balaton Étterem/Facebook

A főételnél az omlós szarvaslapocka mellé Ács István finom meghökkentésnek szánja a morzsával szórt velőscsontot. Nem ettünk még ennél jobb provokációt.

Lakájos szobák, főúri wellness

Márk azt is elmondja, hogy 2011-ben épült szállodájukat, a Zenit Hotel Balatont idén teljesen felújították és 55 szobásra bővítették. A megújulás során a fő tematika a Festeticsek és a balatoni fürdőélet volt, ezáltal a vendégek úgy érezhetik magukat, mintha a hercegi családhoz érkeztek volna vendégségbe.

Mi tagadás, új élménymedencéjükben és átadás előtt álló, 50 fős szaunájukban, amely méreteiben szinte a Széchenyi fürdőére emlékeztet, ahol előkelőségnek érezheti magát az ember.

A jövő hétfőn debütáló új, balatoni gasztroesemény jól kitalált ételeket kínál, hozzá pedig rengeteg érdekes látnivalót nyújt a környék. A biciklizés az éttermek és a Festetics-helyszínek között pedig gondoskodik arról, hogy ne térjünk haza plusz kilókkal. Ezen az oldalon gyűjthetsz tippeket az útvonalhoz.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek