Eltűnhet a világ egyik legnépszerűbb sajtja?

A franciaországi Normandiában legalább a 18. század óta gyártott sajt ma Franciaország, sőt a világ egyik kedvencének számít. Ezért a Camembert sajt gombaválság miatti közelgő eltűnéséről szóló szalagcímek, pánikot keltettek. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a francia sajt ipari előállításával kapcsolatos problémák hosszú távú következményekkel járhatnak a sajt jövőjére nézve – írja a cnn.com.

A Camembert az egyik legnépszerűbb sajt EurópábanForrás: Pixel-Shot/Shutterstock

A riadalmat januárban az keltette, hogy a Párizsi-Saclay Egyetem tudósai nemrégiben készített tanulmányukban megállapították, hogy a Camembert és más sajtok előállításához használt fő gomba, a kereslet kielégítésére alkalmazott ipari termelési módszerek miatt egyre inkább fogyatkozik.

A probléma középpontjában a Penicillium camemberti áll, a sajtkészítés során használt gomba, amely a Camembert fehér héját adja, és hozzájárul a sajt gazdag, vajas ízének és különleges aromájának kialakulásához. A P. camemberti a Paris-Saclay tudósai szerint szaporodási problémákkal küzd, ami nagyrészt az ipari termelés nyomásának köszönhető.
Mindenféle Camembert-t készítettem már, a hagyományosabbaktól az ipari jellegűekig, de soha nem találkoztam gomba problémákkal. Erről a tanulmányról széles körben beszámolt a média. Lehet, hogy a kutatók pánikot akartak kelteni a sajtkészítőkben, de eddig nem jártak sikerrel – mondta Bruno Lefèvre, a Les fromageries de Normandie, a regionális sajtkészítők szövetségének vezérigazgatója.

Bár a tudósok kitartanak állításaik mellett, hangsúlyozzák, hogy nem áll fenn annak a veszélye, hogy a Camembert egyhamar eltűnik.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek