3D-s nyomtatási technológiával készítettek sajttortát

A tudósok most megmutatták, hogy „digitális főzési" technológiával sikeresen készíthetünk többrétegű süteményeket, amelyek számos előnnyel rendelkeznek egy hagyományosan készült süteményhez képest – olvasható az IFLScience oldalán.

A Columbia Egyetem és a Pace Egyetem gépészmérnökei egy speciális 3D nyomtató segítségével sajttortát készítettek hét kulcsfontosságú összetevőből: Graham-keksz, mogyoróvaj, Nutella, banánpüré, eperlekvár, cseresznyeöntet és cukormáz. Miután a rétegek egymásra kerültek, az elkészült nyers tortaszeletet lézerrel sütötték meg.

Bár a torta ehető lett és meglehetősen szépre sikeredett, azonban a tanulmányban nem számoltak be az ízéről. Mindazonáltal a kísérletek azt mutatták, hogy a 3D nyomtató képes sok összetevőből többrétegű tortát készíteni, és az egyes rétegek alapozására a Graham-keksz a legalkalmasabb. 

A tanulmány elismeri, hogy ezzel a technikával előállított sütemény ultra-feldolgozott élelmiszernek számít, amiről kiderült, hogy rendkívül káros az egészségre. Ugyanakkor a tudósok azzal érvelnek, hogy ezzel az eljárással készült ételeknek magasabb lehet a tápértéke, mint a hagyományos feldolgozott ételeknek, és a 3D nyomtatás ráadásul sokkal fenntarthatóbb, környezetbarátabb, és a élelmiszerpazarlást is csökkenthetné.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Oksana Mizina)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek