Több mint 4400 közül választották ki a világ legjobb sajtját

A barátságos versengés és a sajtok illatának keveréke lengte be november 2-án az Egyesült Királyságban a Newport város szélén található Nemzetközi Konferencia Központot, ahol 42 ország 4434 sajtját gyűjtötték össze, hogy kiderüljön, melyik közülük a legjobb.

250 nemzetközi bíró szimatolta, bökdöste és vágta meg a termékeket, hogy eldöntsék, melyik kapja meg a koronát a World Cheese Awards 2022-es versenyén.

Az asztalok szinte roskadoztak a sajtoktól, amelyek közül a bírák először 98 darabra, majd végül 16-ra csökkentették a legjobbak mezőnyét. Közülük is a nyertes a svájci Vorderfultigen sajtgyártó és affineur (finomító) Gourmino által benevezett Le Gruyère AOP surchoix lett, amely a nyelven olvad és rendkívül zamatos, hiszen többek között fűszernövényeket és gyümölcsöket is tartalmaz.

A második helyen egy Gorgonzola Dolce DOP, az olasz De' Magi lágy, kék vajas sajtja végzett.
A győztes sajt kiválasztása egyébként "vakon" történt. A kicsomagolt sajtokat kellett végig kóstolniuk a bíráknak, amelyek között voltak boszorkánykalap és virág alakú sajtok, csalánlevélbe csomagolt, hamuval borított, süteményre emlékeztető tejkészítmények, és fehérek, narancs színűek, de még lilák is – írja a CNN.

Címlapkép forrása: AFP/Marit Hommedal - illusztráció egy korábbi World Cheese Awards versenyről

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek