Ezek lettek Szlovénia legjobb éttermei a Gault&Millau szerint

Szlovénia kis ország, ám ha gasztronómiáról van szó, az ízek és lehetőségek tárháza nem ismer határokat. Ha idén nyáron Szlovéniába utaztok, már számításba vehetitek azokat a Gault&Millau Szlovénia által felkutatott legjobb helyeket, ahol ár-érték arányban a legfinomabb ételeket kóstolhatjátok meg.

Szlovénia mindig is elkötelezett volt a hagyományokat illetően, különösen, ha gasztronómiáról van szó. Éppen ezért a Gault&Millau nemzetközi étteremkalauz szlovéniai kiadványa nem csak felkutatta, de ismét díjazta is az ország legjobb helyeit és azon szakembereket, akik kimagasló színvonalon és egyedi kulináris látásmóddal várják a gasztro élményekre szomjazókat és éhezőket.

Az első helyen a Hisa Franko végzett, melynek női séfje az egyik legtehetségesebb a szakmábanForrás: Hisa Franko/@martasandini/Facebook.com

A 2023-as Gault&Millau kiadványban 180 étterem, 100 POP hely, 93 pincészet és 25 helyi farm kapott helyet; a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.

Sőt, idén két feltörekvő tehetség is helyet kapott a listán, Matej Tomazic és Ivica Evacic történelmet írt, hiszen ugyanabban a kategóriában megosztott első helyezést értek el. Küldetésük, hogy Szlovénia karszt és mediterrán régiójának kulináris örökségét megőrizzék, amelyhez elengedhetetlenek a helyi mezőgazdaságból származó alapanyagok és élelmiszerek. Ezt a törekvésüket díjazta a Gault&Millau Szlovénia a legjobb tradicionális ízek kategória díjjal.

A hagyományok szeretete jelenik meg az asztalokonForrás: Majerija.si / FB

„Szeretnénk gratulálni minden szlovén vendéglőnek, pincérnek és sommeliernek, akik évről évre megőrzik éttermük minőségét és kiválóságát. Ám amikor két személy ennyire lelkesedik a hagyományokért, mint ahogy azt Matej és Ivica esetében láttuk, akkor nem választani kell közöttük, hanem mindkettőjüket meg kell jutalmazni" - fogalmazott Mira Semic, a Gault&Millau Szlovénia igazgatója.

Elegancia, finom ízek és jó árak, így kell Gault&Millau elismerést szerezniForrás: Restavracija JB / Facebook.com

Ahogy a korábbi években, úgy a díjátadó esemény fő partnere 2023-ban is a Szlovén Turisztikai Hivatal volt, amelynek vezetője így nyilatkozott: „Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy Szlovénia kis mérete ellenére igazi gasztronómiai nagyhatalomnak számít. Az új Gault&Millau kiadvánnyal szeretnénk meghívni az országunkba a gasztronómia szerelmeseit, és bátorítani őket arra, hogy Szlovénia fenntartható, Green Cuisine címkéivel ellátott éttermei mellett keressék fel a Gostilna Slovenije címkéseket is, amelyek az autentikus, helyi kínálatot jelölik."

Szlovénia legjobb éttermei 2023-ban:

Hisa Franko, Selo pri Kobaridu, 18/20 pont
Gostilna Pri Lojzetu, Vipava, 17.5/20 pont
Hisa Denk, Zgornja Kungota, 17.5/20 pont
Osterija Debeluh, Brezice 17.5/20 pont
Gric, Sentjost nad Horjulom, 17/20 pont
JB Restaurant, Ljubljana, 17/20 pont
Mak, Maribor, 17/20 pont
Pavus, Lasko, 17/20 pont
Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20 pont
Strelec, Ljubljana, 17/20 pont

Az év chef díja nyertese Janez Bratovz lett, a ljubljanai JB Restaurant séfje, a jövő chefje díjat pedig Rok Martincic kapta meg, a Gostilna Jez séfje; az étterem Radece-ben található. Hagyományos ízek chef díjat kapott Matej Tomazic a Majerija séfje, és Ivica Evacic, aki a Hotel Marina Restaurantban végzi áldozatos munkáját. A többi díjazottról és munkájukról a slovenia.info oldalon olvashattok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek