6 különleges úti cél, ahol biztonságosan nyaralhatunk Szlovéniában

Mi is beszámoltunk róla, hogy az egy héttel ezelőtti hétvége súlyos áradásai helyi fennakadásokat okoztak Szlovéniában, ám fontos megjegyezni, hogy az ország nagy része továbbra is teljes mértékben működőképes, és kész a turisták fogadására.

Fedezd fel Szlovéniát!Forrás: Shutterstock/Zgphotography

Szerencsére Szlovénia nagy része továbbra is garantálja az utazók biztonságos kikapcsolódását. A Szlovén Turisztikai Hivatal folyamatos kapcsolatban áll a turisztikai célpontokkal, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az utazók naprakész információkkal rendelkezzenek az egyes célpontok aktuális állapotáról.

Az alábbiakban hat olyan utazási tipp olvasható, ami felejthetetlen élményt nyújt a nyaralóknak, miközben teljes biztonságot is garantál.

1. Festői tengerpart

Piran tengerpartja - SzlovéniaForrás: Wikipédia

Szlovénia festői tengerparti vidéke nem csak a borról és az olívaolajról ismert, de híres a sótermeléséről is. A tengerparti napozás és fürdés mellett, Szlovénia tökéletes hely a barangolásra, és a napfényben úszó tengerparti városok, közeli gyümölcsösök, és a romantikus falvak felfedezésére. Érdemes ellátogatni a híres lipicai ménesbe, a világhírű lipicai lovak történelmi szülőhelyére, amely az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján is szerepel.

2. Lenyűgöző karsztvidék barlangjai

Nem mindennapi látvány tárul elénk a Postojna barlangbanForrás: Shutterstock/weniliou

Mintegy 13 000 barlangjával Szlovénia a barlangrajongók paradicsoma. A barlangok közül a két legismertebb a Škocjan-barlangrendszer, ami az UNESCO Világörökség részeként védett, 6 km hosszú, szédítő mélységeivel és magasságaival lenyűgöző, hihetetlenül látványos barlangrendszer, illetve a Postojna-cseppkőbarlang, Szlovénia második leghosszabb barlangja, ahol a világ első barlangvasútja működik és ami 3,7 km hosszan szállítja a látogatókat a csodálatos földalatti birodalomban a milliárdnyi barlangi képződmények között.

3. Elragadó városok felefedezése

Ljubjana éjszaka is biztonságos és varázslatosForrás: Shutterstock

Ha már itt járunk, mindenképpen érdemes felkeresni a bájos szlovén városokat, amelyek közül a két leghíresebb minden bizonnyal Ljubljana és Maribor. A fővárost Ljubljanát 2016-ban Európa Zöld Fővárosává választották. Példaértékű, ahogy a város környezettudatos szemlélet szerint fejlődik és aminek nyomát a turisták is lépten-nyomon megtapasztálják. A város ötvözi a délszláv, az olasz és az osztrák tulajdonságok legjobbikait: a délszláv közvetlenséget, az olasz zsibongást és az osztrák precizitást. Maribor, a második legnagyobb város a világ legrégebbi, 400 éves – és még mindig termő - szőlőtőkéjével büszkélkedhet, amely a város gazdag szőlészeti örökségét jelképezi.

4. Wellness élmények

Egyedülálló aquaparkok SzlovéniábanForrás: @TermeCatez / Facebook.com

A wellness-élmények szerelmesei számos természetes gyógyfürdő közül válogathatnak, mint például a Rogaška Slatina, ami Szlovénia legrégibb történelmi fürdője, egyben a korabeli európai arisztokrácia kedvelt gyógyfürdője volt; a több mint 600 éves tradíciókkal rendelkező Dobrna Gyógyfürdő, ami büszkén viseli a "Szlovénia legrégebbi működő termálvízű gyógyhelye" címet, valamint a Terme Olimia Spa, a nyolc egymást követő évben megválasztott "Legjobb szlovén wellness centrum", ami luxus holisztikus wellness-üdülést kínál vendégeinek.

5. Muravidék térsége

Az Expano pavilonForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Steam visuals/Shutterstock. No use without permission./Steam Visuals

Szlovénia keleti részén található Muravidék (Pomurje) nyugodt menedéket kínál a lankás dombjaival, szőlőültetvényeivel és festői falvaival. Egy kevésbé ismert, de annál különlegesebb ajánlott program az eredetileg a 2015-ös milánói Világkiállításra épített Expano pavilion meglátogatása, ahol a látogatók interaktív módon ismerhetik meg Muravidék történelmét, megismerkedhetnek az itt élők életével és hagyományaival, valamint felfedezhetik a változatos táj természeti és kulturális jellegzetességeit.

6. Michelin-csillagos kalandok

Az egyik kedvenc nyári programok közé tartozik Szlovéniában a kajakozás és a vadvízi evezés a Soca folyónForrás: Shutterstock/Gaspar Janos

A Soča-völgy, a természetjárók paradicsoma, amely lélegzetelállító természeti szépségeket tartogat a turisták számára. Emellett a völgy a gasztronómia egyik központjává is vált a híres séf, Ana Roš révén, akit a világ legjobb női séfjévé választottak 2017-ben. Ana mesterien ötvözte a völgy természeti pompáját a kivételes ételekkel, amiért étterme, a Hiša Franko két Michelin-csillagot kapott.

A Szlovén Turisztikai Hivatal felhívja a figyelmet, hogy egyes területeken, például a Felső-Savinja-völgynél, Koroškanál, Kamnik és Škofja Loka egyes részein még mindig tarthatnak a helyreállítási munkálatok, ezért az utazók utazásuk megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjanak a legfrissebb körülményekről a helyi források és szálláshelyek ellenőrzésével. 

Forrás: https://www.slovenia.info.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek