Zánkai istennőkkel, és badacsonyi séfekkel volt találkánk az Északi-parton

A tavasz olyan a Balatonon, hogy egyik nap még se híre se hamva, másik nap meg berobban és alig bírunk magunkkal. Így történt ez idén is, csak egészen május második feléig kellett várni, hogy az esős hidegből hirtelen szinte strandidő legyen. A korábbi Déli-parti kirándulásunk után, ilyen jó időben vágtunk neki az Északi-partnak!

Mikor reggel a kisbusszal átsuhantunk Balatonalmádin és Káptalanfüreden, úgy éreztem, hogy hazaértem. Egy pillanat alatt visszatért minden nyaralós emlékem. Aztán tovább haladtunk Tihany felé, el Paloznak mellett, át Balatonfüreden végig a még köd lepte Balaton mellett, egészen Zánkáig. Ez volt az egynapos kirándulásunk első állomása. Itt a kultúra volt terítéken, és amit a nyáron a vendéglátónk, a Kisbirtok Kultbázis nyújtani fog, azt szívből ajánljuk majd a figyelmetekbe. Íme egy kis ízelítő a programjaikból.

Az egyedi, felújított, de mégis rusztikus pajta, ami a bulik központi helye leszForrás: Chripko Lili

A Kisbirtok Kultbázis, mely egy öreg, de gyönyörű tanyán kapott helyet, a Kultháló VEB2023 helyszíneinek egyike Zánkán. Az idei művészeti projekt, a Színes falu, színes ház központi helyszíne. A projekt lényege, hogy közelebb hozza az alkotás folyamatát a befogadóhoz, egyedit és megismételhetetlent teremtsen. Helyiek a nagyvárosiakkal, zene a festészettel, lokális az egyetemessel, állandó a pillanatnyival - ezt kínálja a projekt egész nyáron át.

A Színes falu, színes ház keretében 6 művészeti alkotás is elkészül. A képeket izgalmas szakértői beszélgetésekkel, művészeti sétákkal és improvizációs koncertekkel fűszerezve mutatják be minden hónapban a szervezők. Szeptemberben pedig jön a finálé: a helyi gyerekkórus és asszonykórus, valamint a résztvevő underground pop, jazz, soul zenészek adnak közös koncertet a felújított pajtában. És persze lesz egy séta is a községben, ami alatt az összes elkészült művet meg lehet majd nézni a résztvevő házak, udvarok falán - beszélgetve közben az alkotókkal.

A szépséges és félelmetes Káli istennő - Jakócs Dorottya alkotásaForrás: Chripko Lili

Mikor mi ott jártunk a birtokon, már készen volt az első alkotás, Jakócs Dorottya műve, mely a Káli istennő címet kapta.

„A Színes falu, színes ház egy egész nyáron át tartó programsorozat, melynek keretén belül a látogatók megfigyelhetik az alkotás folyamatát, szakértőkkel beszélgethetnek, megtapasztalhatják, milyen egy zenei improvizáció részesének lenni. Természetesen a Kisbirtokon ezek mellett az események mellett is zajlani fog az élet: lesznek élőzenés kézműves foglalkozások, családi események, nemzetközi előadók koncertjei és piac is" - mesélte a helyszínen Szabó Andrea, a házigazda.

A Színes falu színes ház megálmodói - balról Tóth Sabina, Szabó Andrea és Budavári DóriForrás: Chripko Lili

A projekt zenei része is egyedülálló lesz, mert mindenféle stílus keveredik majd benne.  „Minden
alkalommal egy-egy meghívott zenészt - DJ Q-Cee, Eckü, Havas Miki, Monostory Barnabás,
Cséry Zoltán, Pákay Petra - párosítunk össze helyi tehetségekkel, és persze én is zenélek
majd. A kollaborációk meglepetések lesznek" – mondta Tóth Sabina zenei vezető, aki nekünk
is improvizált a sajtóúton. A pajta csodás akusztikájának köszönhetően, szó szerint körbevont minket a zene. Nehéz is volt elszakadni az egyedi helyszíntől, de lehet, hogy a nyáron még visszatérünk, mert bizony látni szeretnénk az összes elkészült festményt. Káli mély benyomást tett ránk.

Ilyen, ha szintet lép egy étterem konyhája

Északi-parti utunk második és mély nyomot hagyó helyszíne Badacsony volt, pontosabban a Hableány étterem Badacsonytomajban. Már többször is jártunk itt, és mindig kellemes emlékekkel távoztunk, hiszen Laposa Bencének és csapatának vendégszeretete feledhetetlen, de ez a mostani kóstoló, amin részt vehettünk, olyan tökéletes ízeket vonultatott fel, amit most azonnal újra kóstolnánk. 

A felújított Hableány épülete nem csak a Laposa Birtok központja, hanem Badacsony télen-nyáron élő találkozási pontja is. Étterem, borbár, borbolt és borászat egyben, ahol mindig történik valami. A nyári étlap kóstolóján megbizonyosodhattunk arról, hogy a Hableány szintet lépett és komolyan veszi az ételek fejlesztését, tökéletesítését.

Caprese saláta krémes bivaly mozzarellával és marinált lilahagymával, valamint hazai lazacpisztrángForrás: Hableány étterem

Kedvenc fogást nem is sikerült kiválasztani, hiszen mindegyik felszolgált étel a maga nevében volt remekül eltalálva. Nem túlzás, tényleg a helyén volt minden íz, textúra - a szaftok és öntetek, a ropogósság és a krémesség; a húsok és halak ízének kiragyogása a fűszerek alól. 

Amint a kóstolgatás közben megtudtuk, a nagy változást és a határozottan érezhető feljebb lépést az  eredményezte, hogy a konyhán előtérbe kerültek azok a minőségi alapanyagok, amik már magukban is megállják a helyüket, nem kell őket magyarázni. Amit lehet azt a környékről rendelnek be, de ami külföldön terem, vagy ott készül a legjobb minőségben, az onnan érkezik. 

MADE IN ITALY D.O.P. - calamaretti tészta, san marzano paradicsom, buffalaForrás: Hableány étterem

A másik különbség a Hableány eddigi koncepciójával szemben, hogy idén tavasztól az egész étkezés egy kicsit lazább, könnyedebb, mivel a főételeket lehet külön is rendelni, egy fix köret nélkül. Ebben az esetben 2 vagy 3 vendég rendelhet közösen több köretet is, amit small plate-nek hívnak, így többféle finomságot is megkóstolhatnak egyszerre. Bár írtuk, hogy nem tudtunk kedvenc fogást választani, de azért az újrépát misoval, korianderrel és vászolyi ordával, valamint cézár salátát ki kell emelnünk, mert nem csak ízre, de látványra is emlékezetesek voltak.

"Egyre nagyobb szerepet kapnak a pizzák és a small plate-k, célunk, hogy vendégeink egyedi ételeket is össze tudjanak állítani. Mindezt egy, a környéken is egyedülállóan széles italválaszték mellett, melynek gerincét továbbra is a saját borok és pezsgők adják" - mesélte Laposa Bence.

A pizzák ropogósak és levegősek, pont annyi feltéttel, ami nem kevés, de nem is túl sok - és a kemence körüli munkát meg is nézhetjükForrás: Hableány étterem

Ha asztalt foglaltok, és egy különleges esemény miatt - születésnap, házassági évforduló - érkeztek az étterembe, ne hagyjátok ki a lazacpisztrángot, a borjú bécsit, vagy éppen a malacpofa pörköltet, mert élményszámba mennek az ízek. Jeleznénk még, hogy kóstolásra jó időpont lehet a június 10., mivel ekkor rendezik meg a Balatoni Pezsgés kóstolót, ahol a tó környéki buborékos italoké lesz a főszerep.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek