3+1 hely a Balaton déli partján, ha színvonalas gasztroélményre vágysz

A szezon közeledtével egy olyan gasztrotúrára kaptunk meghívást, ahol Siófoktól Balatonmáriafürdőig, Balatonszemestől a Kőröshegyig egyetlen nap alatt ízlelhettük meg a déli part gasztronómiai felhozatalának legjavát. Kóstoltunk tapolcai pisztrángroládot, croissantból készült mákosgubát, ibolyás desszertcsodát, és a bioborok készítési módjával is megismerkedtünk. Mutatjuk, hova érdemes menni, ha helyi alapanyagokból készült színvonalas gasztronómiai élményre vágytok a Balatonnál.

1. Fantáziadús ételek a PORT Étterem&Panzióban

Szezonálisan változó étlappal várja a vendégeket az egész évben nyitva tartó balatonmáriafürdői Port Étterem&Panzió. A már 10 éve működő étterem többnyire a környékről származó alapanyagokkal dolgozik: az angus marha Balatonfenyvesről származik, a pálinkát egy somogyi kistelepülésről, a borlapon szereplő borok pedig egy balatonkeresztúri bioborászattól hozzák. A Bahart kikötőjében lévő étterem egyszerű és letisztult designjában az étel kapja a dekorációs főszerepet is.

Tapolcai pisztrángrolád, szalonnás-szarvasgombás burgonyapraliné, savanyított zöldségekForrás: @Szindbadazutazo

Fantáziadús színek és formák kavalkádja vár a tányérunkon: a tapolcai pisztrángroládhoz felszolgált szarvasgombás burgonyapraliné nem csak ízében, de formájában is felidézi a konyha gyémántjaként emlegetett alapanyagot, és mintha egy szarvasagancs is meg lenne idézve a kompozícióban.

A medvehagymakrémleves élénk zöldjének pedig szép kontrasztot ad a narancssárga ropogós díszítőelem. Balla György és csapata laktató, fantáziadús és helyi alapanyagok felhasználásával készült, magyaros ételeket szeretne adni. Idén 4 fogásos menüvel is készülnek, így egy degusztációs sor formájában kóstolhatunk bele a régió ízeibe.

Medvehagymakrémleves, vadropogóssalForrás: Szindbadazutazo

2. Egy Csipet Nádas az erdő közepén

Nádfedeles épületben, madárcsicsergéssel, friss szellővel, kerti bútorokkal és jazz-koncertekkel várja a vendégeket április végétől az Egy csipet nádas a Siófok határában lévő természetvédelmi területen, a töreki erdő közepén.

Egy csipet nádasForrás: Travelo

Az étterem saját kertjéből szedik a salátához való zöldségeket és szerzik be a fűszereket, a sajtokról a törekiben élő Nübel házaspár gondoskodik, egy helyi csapat liofilizálással is foglalkozik, a pici zsákfaluból tehát rengeteg mindent be tudnak szerezni.

Egy izgalmas előétel a quinoás avokádótatár marinált királyrákkal, a főételek terén pedig olyan finomságokból választhatunk, mint a pisztrángfilé beluga lencsével, a St. Louis oldalas wasabis pankómorzsában, a ropogós malac császár sárgaborsópürével vagy a csirke piccata lime-os-spenótos gnocchi-val.

Egy csipet nádasForrás: Travelo

Amit mindenképp muszáj megkóstolnunk, az a hagyományos mákos guba megdicsőült formája, amely croissantból és fehércsokoládéból áll össze. De a világörökségi nápolyi pizza sem marad le az étlapról, ezt a kertben lévő food truckban készítik.

3. Látványkonyha a Kistücsökben

Több mint 30 éve működik, és 2022-ben a legjobb ár-érték arányt díjazó Michelin Bib Gourmand minősítést kapott. Ez a Kistücsök, melynek a panzió épületben tavaly nyílt Séfszobáját nézhettük meg. A látványkonyhás helyiségben a kiszsámú vendég egészen közel kerülhet az ételek készítésének folyamatához: „A célunk egy olyan interaktív tér létrehozása volt, ahol sokkal személyesebb a kapcsolat, ahol a helyi borok és alapanyagok vannak fókuszban, ezekről lehet beszélgetni, és ahol a vendégek kivetítőn is nyomon követhetik az ételek elkészítésének folyamatát" – mondta Csapody Balázs, a Kistücsök lelke.

A Séfszoba látványkonyhájaForrás: Szindbadazutazo

A Séfszoba bejelentkezéssel látogatható télen-nyáron, a menü általában 6 hetente változik. Az előzetes regisztráció azért is fontos, mert itt a fenntarthatóság jegyében tényleg annyi étellel készülnek, amennyi vendég érkezik. A fenntarhatóság szempontjából is szimpatikus döntés, hogy az ízletesebbnél ízletesebb fogásokat az étterem üveghulladékából előállított üveg tányérokban szolgálják fel, melyek Kohut-Görömbei Luca üvegtervező művész munkáját dicsérik.

Spárgák, madársaláta, bazsalikom az étterem üveghulladékából készült tányérbanForrás: Szindbadazutazo

Az aktuális menüsort a Kistücsök séfje, Jahni László és a Séfszoba séfje, Kasza Roland alakítják össze Balázzsal közösen. A sajtóbemutató a kihagyhatatlan kovászos kenyérrel indukt, barna vajjal, majd sóskából, cukkiniből, fokhagymából, burgonyából, medvehagymából, póréhagymából készült kompozíció következett, melyet egy fantasztikus, spárgából, madársalátából és bazsalikomból készült ízösszeállítás követett.

A negyedik fogás egy ugyancsak ínycsiklandó tavaszi zöldségekből készült összeállítás volt, a főételt pedig a bárány, az endívia és a cous-cous képviselte. A menü egy semmihez sem hasonlítható, mennyei desszerttel zárult , amely pisztáciából, lime-ból és ibolyából készült.

Pisztácia, lime, ibolyaForrás: Szindbadazutazo

+1. Az ókori Rómát idéző borok a Kékajtó Borászatban

A pár éve indult kőröshegyi Kékajtó Borászat a bioborokra specializálódott. 20 éves hazai és nemzetközi kóstolási tapasztalattal Németh Miklós és felesége 2015-ben vágott bele a saját vállalkozásba, mára pedig 2800-3500 forintért árulják az olaszrizling, merlot, kékfrankos boraikat a webshopjukban.

Kékajtó BorászatForrás: Travelo

Elmondásuk szerint boraik biotermesztésű szőlőből készülnek, főként kézzel, alacsony beavatkozással, azaz csak fejtéssel. Boraik szűretlenek és derítetlenek, előállításuk pedig két évet vesz igénybe. Németh Miklós szerint valahogy így nézhettek ki a borkészítés az ókori Rómában.

A Kékajtó alapgondolata, hogy a biotermesztés (A fák titkos élete című könyv szellemében) a növény, talaj, talajélet szimbiózisán alapszik, ami a talaj folyamatos forgatásával, szántásával megbomlana. A zavartalan együttélésből erősebb növény fejlődik, jobb lesz a termés, így a bor minősége is.

A sajtóbemutató egyik különlegessége a narancsbor volt, amely a nevével ellentétben nem narancsból készül, de még az íze sem hasonlít a narancshoz. A név az aranyló narancsos színre utal, amely úgy keletkezik, hogy kocsánnyal együtt áztatják a fehér szőlőt. Egy igazi különlegesség szemnek és ízelőbimbóknak egyaránt. És tökéletes lezárása egy élményekben és ízekben dús napnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek